Архів
Вівторок,
28 липня 2020 року

№ 56 (19804)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Луганщина

Потяг до Попасної

Галина ВЕРНИГОРА.

ВПЕРШЕ за останні шість років війни на сході у прифронтову Попасну прибув потяг із Києва. Переговори про продовження маршруту до цього міста на рівні зацікавлених сторін було розпочато ще 2016-го, коли ситуація більш-менш стабілізувалася. Тоді профільний департамент облдержадміністрації і влада Попаснянського району порушували це питання перед «Укрзалізницею», проте воно не вирішувалося через різні причини.

Як повідомив начальник станції Олександр Сеньков, поки що на потяг у зворотному напрямку, з Попасної до Києва, було продано тільки кількадесят квитків. Проте, на його думку, надалі проблем із пасажирами не буде, адже до 2014 року тут курсувало шість пасажирських потягів. «Користуватися поїздом будуть передовсім військові, студенти і службовці», — зазначив він.

Доводиться вибирати: хліб чи ліки

НА СХОДІ України принаймні, як мінімум, у кожній третій родині щомісяця опиняються перед дилемою — їм доводиться вибирати: або оплатити квитанції за житлово-комунальні послуги, або ж натомість на ці гроші місяць харчуватися чи навіть придбати життєво необхідні ліки. Про новий одяг, відвідування кафе і різних культурно-розважальних закладів навіть не йдеться. Тим часом тільки кожне п’яте домогосподарство на Луганщині має змогу отримувати допомогу від держави на оплату послуг ЖКГ — субсидію. Саме це засвідчило загальнонаціональне соціологічне дослідження USAID, присвячене тарифній політиці країни на енергоносії та комунпослуги для населення.

Компенсація потерпілим від пожеж

РОДИНИ, чий дім був повністю знищений під час масштабних лісових пожеж у краї, отримають по 300 тисяч гривень компенсації від держави на відновлення чи купівлю нового житла. Тим часом на ремонт тих будинків, які частково постраждали від вогню, домовласникам перерахують по 50 тисяч і ще по 20 тисяч грн одержать ті, які «були на місці й постраждали». Водночас сім’ї п’ятьох загиблих у вогні луганчан отримають по 200 тисяч гривень. Уже цього тижня Кабмін пообіцяв спрямувати компенсаційні кошти в область. Про це повідомив голова Луганської військово-цивільної адміністрації Сергій Гайда. Як бачимо, суми компенсацій постраждалим аналогічні тим, які отримали постраждалі внаслідок повені на Заході України.

Новий поділ на райони

ЯК ВІДОМО, 17 липня Верховна Рада підтримала постанову «Про створення і ліквідацію районів». У регіоні буде створено вісім районів замість нинішніх 12. Серед нових чотири мають бути за сприятливих умов сформовані на тимчасово окупованій території області (йдеться про Луганський, Ровеньківський, Алчевський і Довжанський райони). Водночас на підконтрольній уряду України території з’являться Сєвєродонецький, Щастівський, Старобільський і Сватівський райони.

Таким чином ліквідуються Біловодська, Білокуракинська, Кремінська, Марківська, Міловська, Новоайдарська, Новопсковська, Попаснянська, Станично-Луганська і Троїцька районні державні адміністрації. Тим часом районним центром стає Сєвєродонецьк, котрий був містом обласного підпорядкування.

Підключили до єдиної енергосистеми

НА ЛУГАНЩИНІ відкрили підстанцію «Кремінська», яка з’єднала енергомережу регіону з єдиною енергосистемою України. Як заявив в.о. голови правління «Укренерго» Володимир Кудрицький, вона гарантує надійне живлення для споживачів 2022 року, коли українська енергосистема за графіком має бути від’єднана від Росії і Республіки Білорусь.

Необхідність будівництва підстанції обумовлена тим, що край після окупації частини території перебував на «енергетичному острові», тобто не був з’єднаний з єдиною енергосистемою країни. Тож у разі перебоїв у роботі Луганської ТЕС, яка розташована у місті Щастя і живить енергією весь регіон, останній міг залишитися без електропостачання. Таке вже траплялося 2014—2015 років, коли бойовики обстрілювали ТЕС.

Меддопомога на лінії розмежування

У НАСЕЛЕНИХ пунктах регіону вздовж лінії розмежування територією Новоайдарського, Станично-Луганського і Попаснянського районів почали курсувати мобільні лікарні. За наперед погодженим графіком в тамтешні села на автомобілі виїздить бригада у складі сімейного лікаря, гінеколога, медсестри і соціального працівника (за потреби підключаються й інші спеціалісти). У їхньому розпорядженні кардіограф, рентгенапарат та УЗ-діагностика, тонометри, медикаменти з інструментарієм (як-от для крапельниць, ін’єкцій), лабораторне обладнання для експрес-аналізів тощо. Всі послуги для пацієнтів безплатні.

Запрацювали дитсадки

П’ЯТЬ років тому, у липні 2015-го, було створено першу в Україні, а відтак і на Луганщині, об’єднану територіальну громаду — Новопсковську. Вона налічує майже 14 тисяч мешканців. Серед них чимало родин із малолітніми дітьми. Щойно в районі послабили карантин, багато батьків повернулися на свої звичні робочі місця. Проте не у всіх є можливість залишити малечу під надійним наглядом. На зборах громади вирішили знову відкрити тамтешні дитсадки «Дзвіночок» і «Ромашка». Тепер щоранку вихователі зустрічають малечу на порозі дитсадка, усім вимірюють температуру. Заклади дошкільної освіти забезпечені всім необхідним: засобами індивідуального захисту, дезінфекторами, безконтактними термометрами. Напередодні відкриття їх двічі обстежили на готовність до прийому дітей. Дотримано всіх вимог головного санітарного лікаря України. Зокрема, із групових приміщень забрали всі м’які іграшки, високоворсні килими, розставили меблі так, щоб була якнайбільша дистанція, провели спеціальне навчання для всіх працівників. На час карантину в будь-який час усі дитячі садки перевірятиме Держпродспоживслужба.

Ремонт дороги завершується

НАБЛИЗИВСЯ до завершення ремонт дороги, яка з’єднує Станицю Луганську із Сєвєродонецьком. Траса протяжністю 120 км, яка пов’язує десятки населених пунктів краю, іще нещодавно перебувала у жалюгідному стані. Нині тут уже уклали верхній шар дорожнього полотна і взялися до облаштування узбіч і нанесення розмітки.

Водночас, як повідомили в ОДА, ще тривають роботи на 69-му кілометрі дороги Н-21 Старобільськ — Луганськ — Хрустальний — Макіївка — Донецьк.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
В Одесі — надзвичайна ситуація
Читати
Стабільно напружено
Читати
Врятували заблукалих
Читати
Євросоюз проти
Читати
Проголосувати стане простіше
Читати
Дороги замість медицини?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове