Архів
Вівторок,
28 липня 2020 року

№ 56 (19804)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

З природою треба рахуватись

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Відомий вислів, що у «природи нема поганої погоди», аж ніяк не вписується в цьогорічні реалії. Минулої весни «генерал мороз» жорстоко позбиткувався над садами та ягідниками. Не оминув він і Вінниччини — яблучної столиці України. Про не- чуваний раніше наступ стихії та її наслідки розповідає гендиректор корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк.

— ПОНАД сорок п’ять років я працюю в системі садівництва, але не пам’ятаю, щоб у березні-квітні холодом так прихопило плодові дерева, що у них аж кора потріскалась, а в середині травня, якраз у період цвітіння, в деяких місцях вдарив дев’яти­градусний мороз! Рік на рік, певна річ, не схожий, було щось подібне, але до такого не доходило. Надзвичайно складна за кліматичними умовами весна не дала змоги садівникам зорієнтуватися. Кожен, мабуть, думав, що його плантації якимсь дивним чином обійде «тиха стихія», а в реальності нема сьогодні жодного господарства в області, де уже не підраховували б збитки. Повірте, дуже великі. Наш урожай убив «генерал мороз»…

— Виростити і зібрати плоди-ягоди — це сповнений надій, тривог і розчарувань час. Пригадується весна 1995 року…

— Така вже сутність життя: з плином літ усе добре швидко забувається, а погане карбується надовго. Пригадую, тієї весни теж притиснули приморозки, й у кінцевому підсумку практично нічого було збирати. Порожній сад — це страшне видовище. Підсвідомо знаєш, що на тій гілці мають бути плоди, а їх катма… Той рік став поворотним у садівництві області. Ми докладно проаналізували ситуацію і дійшли висновку, що не тільки погода ставить підніжки, а й загалом уся галузь потребує докорінних змін — на старих сортах до Європи і близько не підступишся.

То був складний період. Вінниччина молодих садів майже не мала. В окремих господарствах їх лише потрошку садили і про сортове яблуко тільки мріяли. 1999-го був прийнятий закон про одновідсотковий збір від продажу алкогольних напоїв на розвиток садівництва, виноградарства і хмелярства. Ми ще не знали достеменно, що воно таке, як усе буде… Але коли прийшли перші суми на розвиток галузі, хоч і незначні, справа почала зрушувати з місця. Нам тих коштів вистачило, аби закупити саджанці, а що залишилося, то використали на встановлення шпалер, зрошення, догляд за молодими насадженнями. Це був поштовх, результати якого маємо сьогодні — садівництво області, образно кажучи, «піднялося з колін», а от на природу ми впливу не маємо, з нею треба рахуватись і передбачати всі ризики.

— Окресліть, будь ласка, хоча б схематично обстановку.

— Врожайність плодово-ягідних культур очікуємо меншою за половину прогнозованої, а в деяких регіонах області загинуло 70—90% плодів. Найбільше постраждали господарства Піщансько­го району ПАТ «Сад України» і ПСП «Промінь», де абрикоси пропали повністю, а черешня рання та середньої стиглості залишилася тільки на 10—40% площ. Не краща ситуація і в Могилів-Подільському, Тульчинському та Шаргородському районах, де на кожному гектарі насаджень недоберуть 50—80% урожаю. Якщо не станеться інших природних катаклізмів, що ще погіршить ситуацію, то у відомих спецгоспах «Перлина Поділля», «Міжлісся» та «Комарівці» Барського району на третину зменшиться валовий збір ягід і плодів кісточкових, хоча вже тепер можна констатувати, що врожаю слив майже не буде.

— Який маєте план виходу зі скрутного становища, чи підставить плече держава?

— Ми на це надіємось і в кожному районі, де є постраждалі господарства, ініціювали обстеження насаджень та проведення засідань районних комісій із надзвичайних ситуацій. Протоколи цих зібрань та підтверджуючі довідки обласного гідрометцентру про дні приморозків передамо найближчим часом до спорідненої комісії обласного рівня, з тим щоб компетентні органи — уряд і ОДА — ухвалили рішення стосовно часткової компенсації збитків. Принаймні нам це обіцяли.

— І наостанок — про ціни на садову продукцію…

— Повірте, нині щось прогнозувати важко. Напевне можу сказати, що яблука будуть дорогі як у свіжому вигляді, так і ті, що підуть на технічну переробку. А вартість смородини, малини та суниці садової сьогодні теж має різні параметри. Заготівельники скуповують ягоди в селян по 15—35 гривень за кілограм, а продають у Києві, Одесі, Вінниці вдвічі-втричі дорожче. От тобі й ринок…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
В Одесі — надзвичайна ситуація
Читати
Стабільно напружено
Читати
Врятували заблукалих
Читати
Євросоюз проти
Читати
Проголосувати стане простіше
Читати
Дороги замість медицини?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове