Архів
Вівторок,
28 липня 2020 року

№ 56 (19804)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Мінімалка і зарплата «у конверті»

Олена КОЩЕНКО.

УРЯД планує підвищити розмір мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень на місяць. Це дасть змогу частково покрити дефіцит Пенсійного фонду і зменшити певні негативні процеси в економіці. Крім того, як заявив міністр фінансів Сергій Марченко, бюджет на 2021 рік розробляється, виходячи з розміру мінімальної зарплати 6—6,5 тисячі гривень. Здавалося б, цифри вселяють оптимізм, адже має зрости і добробут народу. Втім…

Експерти застерігають: зростання мінімалки під час кризи, не підкріплене економічним розвитком держави, передовсім призведе до збільшення зарплат «у конвертах». Адже для сумлінних роботодавців, які працюють відкрито, це означає суттєве податкове навантаження на оплату праці. Щоб утриматись на плаву в кризових умовах, багатьом із них доведеться вдатися до «конвертованої» зарплатної економії. Отже, можна очікувати зменшення офіційної зайнятості.

За даними експертів, об’єм тіньових схем у нашій економіці оцінюється від 550 млрд до 1050 млрд грн, через що державний бюджет втрачає 150—275 млрд грн на рік.

Мінус іще сто двадцять тисяч

УПРОДОВЖ першого півріччя нинішнього року чисельність населення України скоротилась на понад 120 тисяч чоловік. Тепер офіційно вона становить 41 млн 785 тис. 800 осіб.

Крім цього, за даними Державної служби статистики, суттєвим залишається перевищення числа померлих над числом народжених: на сто перших припадає 47 других (іще місяць тому було 48).

Додаймо до цього і великий від’ємний імміграційний показник. Упродовж останніх десяти років виїхало понад 4 мільйони трудових мігрантів і не повернулися на Батьківщину.

Професія майбутнього

СИТУАЦІЯ на вітчизняному ринку праці докорінно змінюється. Роботодавці поступово відмовляються не тільки від офісів, але й від частини співробітників. Також на відміну від криз минулих років нині злетів попит на айтішників, піарників, а також «SММщиків». Абревіатура SMM розшифровується як SociaMedia Marketing — маркетинг у соціальних мережах. А SMM-менеджер, відповідно, це спеціаліст по роботі з соціальними мережами. Соцмаркетинг — багатогранне поняття. Його завдання — просувати товар чи послугу компанії через Інтернет, а також поліпшувати імідж фірми. Ця професія ще молода. Опанувати її можна лише на спецкурсах, адже поки що жоден заклад вищої освіти України не включив таку спеціальність до своєї освітньої програми.

Як зазначають експерти, в обставинах, що склалися, щоб залишатися затребуваним на ринку праці, доведеться розвивати свої навички, вчитися новому і відповідати сучасним вимогам.

Друк українських книжок значно впав

ТАКУ загрозливу тенденцію констатував, зокрема, письменник і видавець Віталій Капранов: «У країні за другий квартал нинішнього року на понад 70 відсотків упав друк українських книжок… Важливо зменшити негативні наслідки карантину для культури. Українські видавництва, позбавлені підтримки держави, не живуть, а виживають». Чого не скажеш, до речі, про ті, які друкують на «общепонятном» і продовжують продаж своєї продукції за кордон. Маючи у тій же Росії ряд «мовних» податкових преференцій за популяризацію у своїх країнах російської мови.

Курс — на захід

У СУСІДНІЙ Польщі дедалі зростає число українців з чинним дозволом на проживання у цій країні. Так, нинішнього року, згідно з повідомленням Управління у справах іноземців Польської Республіки, кількість іноземців із чинним дозволом на проживання в країні вже перевищила 457 тисяч осіб. Більш як половина з них — 241 тисяча — це громадяни України, які в основному віддають перевагу великим містам.

Промовистий факт: за даними Національного банку Польщі, у період із 2013-го по 2019 рік працівники з України щорічно забезпечували приріст польського ВВП щонайменше на 0,5%. Це дуже суттєвий внесок у підвищення добробуту польського народу.

Був молодим, а став середнього віку

В УКРАЇНІ планують знизити офіційний вік, коли громадянин вважається молодим: було 35, а стане 29 років. Відповідний законопроєкт №3718 про основні засади молодіжної політики вже ухвалила за основу в першому читанні Верховна Рада. «На думку парламентарів, зменшення віку молоді дозволить цілеспрямовано використовувати ресурси для молодих людей у перехідний період, протягом якого молодь найбільше потребує підтримки», — йдеться у повідомленні. Треба думати, йдеться про різні соціальні програми, якими уряд наміряється «ощасливити» саме молодих громадян. Утім, чи не найболючішою суспільною проблемою таких співвітчизників сьогодні є безробіття у їхніх лавах. Де реально діючі національні програми з його подолання?

Ми найбідніша країна Європи

ЗА ОНОВЛЕНИМИ даними Світового банку, Україна визнана найбіднішою країною Європи. Наша держава показала найгірший результат за такими показниками: ВВП на душу населення (Україна — 3659,03 дол. США, для порівняння — в Молдові він становить 4498,52 дол.); за цифрою ВВП на душу населення з урахуванням купівельної спроможності (Україна — 13341,2 дол., Молдова — 13574,1 дол.).

Як мовиться, без коментарів. І без Світового банку знаємо, як живеться в Україні.

Президентська зарплата

ВОЛОДИМИР Зеленський, який продав свій будинок в Іванковичах на Київщині й тимчасово перебрався жити на державну дачу, в червні заробив 28 тисяч гривень зарплати. Такий розмір його посадового окладу. Оскільки надбавки і премії до зарплати Глави держави законодавством не передбачені, відповідно він одержав на руки 22 540 гривень. Про це йдеться у відповіді Державного управління справами на запит ЗМІ.

Нагадаємо, на період карантину зарплата в органах державної влади обмежена сумою 47,2 тисячі гривень на місяць.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
В Одесі — надзвичайна ситуація
Читати
Стабільно напружено
Читати
Врятували заблукалих
Читати
Євросоюз проти
Читати
Проголосувати стане простіше
Читати
Дороги замість медицини?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове