Архів
Вівторок,
28 липня 2020 року

№ 56 (19804)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Вирок за правду

Олена БЕГМА.

Російського історика, який першим розповів світові про долю розстріляних у сталінських таборах системи ГУЛАГ українців, суд РФ засудив до 3,5 року колонії.

64-РІЧНИЙ Юрій Дмитрієв — історик-архівіст і голова Карельського відділення Московської правозахисної групи «Меморіал». Понад два десятиліття він досліджує Великий терор сталінської доби, проводячи розкопки на Півночі Росії, де колись були табори системи ГУЛАГ. 1997 року відкрив світові страшну таємницю Сандармоху — урочища поблизу міста Медвеж’єгорськ у Карелії, в якому, за різними оцінками, було розстріляно від семи до дев’яти з половиною тисяч політичних в’язнів. Працюючи з архівними документами НКВС, історик склав списки загиблих, які налічують тисячі імен.

Завдяки цьому українці дізналися про долю семи сотень співвітчизників, найкращих представників тогочасної української інтелігенції, яких потім нарекли Розстріляним відродженням. Серед них митці Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер’ян Підмогильний, Микола Зеров, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Валер’ян Поліщук, професори-історики Сергій Грушевський і Володимир Чехівський, міністр освіти УНР Антін Крушельницький…

За те, що історик досліджує злочини Сталіна, тоді як сучасне керівництво Росії хоче возвеличувати досягнення Радянського Союзу, Кремль, щоб дискредитувати його, постійно переслідує за анонімними звинуваченнями. Цього разу невідомий заявив у поліцію, що начебто Дмитрієв розповсюджує порнографію… Вирок Петрозаводського міського суду, який присудив досліднику 3,5 року колонії, збігся у часі з оприлюдненням ним даних про нове масове розстрільне поховання у Сандармоському урочищі.

Відомі правозахисні організації вже висловили свої оцінки суду над Дмитрієвим і абсурд-ності звинувачення. Політично вмотивованим назвав вирок російського суду і Євросоюз, який закликав негайно звільнити Дмитрієва. З відповідною заявою виступив й Український інститут національної пам’яті. Водночас очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив: «Цей вирок безпосередньо стосується і нас — це війна з правдою про історію України у складі СРСР. Юрій Дмитрієв є жерт-вою прагнення російської держави затоптати історичну пам’ять і тих, хто її береже. Але результат буде протилежний. Ще більше людей захочуть довідатися правду».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
В Одесі — надзвичайна ситуація
Читати
Стабільно напружено
Читати
Врятували заблукалих
Читати
Євросоюз проти
Читати
Проголосувати стане простіше
Читати
Дороги замість медицини?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове