Архів
Вівторок,
28 липня 2020 року

№ 56 (19804)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Перемир’я. Чи надовго?

Михайло ВЕДМІДЬ.

СПЕЦІАЛЬНИЙ представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі Хайді Грау після чергової зустрічі ТКГ (Україна, Росія, ОБСЄ) 22 липня привітала досягнуте сторонами рішення про повне і загальне припинення вогню на лінії розмежування, котре набирає чинності з 00.00 годин 27 липня.

Втім, успіх нового чергового «повного і всеосяжного режиму припинення вогню» для багатьох експертів є дуже сумнівним. Це підтверджує досвід попередніх «режимів тиші», які вводилися під назвами «шкільних» і «хлібних», навіть «коронавірусне» перемир’я було. Загалом за кілька років — близько трьох десятків спроб «просто припинити стріляти». А результат?

Водночас, незважаючи на триваючі обстріли бойовиками позицій Об’єднаних сил, три дні поспіль — 23-го, 24-го і 25 липня — втрат серед українських захисників не було. Це на відміну від перших трьох днів тижня, коли загинули двоє наших бійців і ще шестеро були поранені («СВ» повідомляли про це у попередньому номері). Збіг? Хтозна, але певну надію на позитивний результат цей факт таки надає.

За словами пані Грау, узгоджені в ТКГ додаткові заходи щодо посилення режиму припинення вогню на Донбасі передбачають відкриття вогню у відповідь у разі наступальних дій, зокрема й «переміщення озброєних осіб у бік противника, в тому числі з метою проведення розвідувальних або диверсійних дій».

Тобто вогонь у відповідь дозволяється лише за наказом керівництва ЗСУ і збройних формувань ОРДЛО після виконання цілої низки умов «координаційного механізму». Відповідно і збройні формування ОРДЛО мають чинити так само. Ватажки так званих народних республік, повідомляє «24 канал», запевнили, що їхні силові структури переходять до повного безстрокового припинення вогню з 27 липня.

До контролю за дотриманням режиму припинення вогню залучаються українські військовослуж-бовці з досвідом участі у миротворчих місіях ООН. Крім того, за даними штабу ООС, об’єктивно інформуватимуть про ситуацію на Донбасі під час дії режиму припинення вогню представники вітчизняних та іноземних ЗМІ.

Тож, незважаючи на значний скепсис, залишається тільки сподіватися, що введене перемир’я цього разу стане значним кроком у справі встановлення миру в Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
В Одесі — надзвичайна ситуація
Читати
Стабільно напружено
Читати
Врятували заблукалих
Читати
Євросоюз проти
Читати
Проголосувати стане простіше
Читати
Дороги замість медицини?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове