Архів
Вівторок,
28 липня 2020 року

№ 56 (19804)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Легше запобігти, ніж вилікувати

Іван СЕРГІЙЧУК,

реабілітолог.

Остеопороз — це небезпечне захворювання, яке може призвести до множинних переломів і викривлення кісток.

УСПІШНЕ його лікування передбачає застосування всіх методів офіційної і народної медицини. У поєднанні з профілактикою це стане потужним бар’єром прогресуванню патології, адже хворобі легше запобігти, ніж потім її лікувати. Профілактичні заходи спрямовані на зміцнення кісткової тканини і гальмування вимивання кальцію з організму.

Першопричина — порушення обмінних процесів

ЩЕ донедавна вважали, що остеопороз вражає старше покоління внаслідок загального уповільнення обміну речовин в організмі. Але через погіршення екологічних умов і шкідливі звички хвороба молодшає. Тепер лікарі можуть виявити цей діагноз і у людей середнього віку, й навіть молоді. Ця хвороба може передаватися у спадок.

Як правило, першопричина криється у порушенні загальних обмінних процесів, що призводить до значної нестачі таких важливих мікроелементів, як кальцій, магній, фосфор, котрі надходять з їжею. Однією з головних причин виникнення симптомів остеопорозу є неправильне харчування, малорухливість, недостатність свіжого повітря, зловживання алкоголем, куріння, надмірне захоплення напоями з підвищеним умістом кофеїну. «Одна сигарета, викурена натщесерце, прирівнюється до 10, а в поєднанні з кавою, як це модно зараз серед молоді, то й до 20», — стверджував мій покійний дідусь.

До розвитку остеопорозу можуть підштовхнути деякі хронічні захворювання органів ендокринної і травної систем, сечовивідного апарату.

Всім, хто перейшов 50-річний рубіж, не варто применшувати ймовірність виникнення в них остеопорозу. Небезпека для здоров’я в разі задавненої хвороби вельми велика: від важких переломів, що виникають, як кажуть, на рівному місці навіть за незначного навантаження, до зміни постави (аж до появи горба), постійного болю в спині, неможливості самостійно пересуватися.

Нормалізація раціону

ЯКЩО за багатьох захворювань лікарі досить скептично ставляться до нетрадиційних методів терапії, то проти усунення остеопорозу народними засобами навряд чи хто заперечуватиме. Безумовно, застосування їх не знижує значущості та нагальності прописаних лікарських препаратів.

Усунення остеопорозу не обійдеться без нормалізації щоденного раціону, де мають бути харчові продукти, збагачені не тільки кальцієм, а й іншими потрібними речовинами (фосфором, магнієм, калієм, вітаміном D). У щоденному меню обов’язкові страви з молочних продуктів, варені курячі яйця, печінка. Хорошим постачальником потрібних мікроелементів і вітамінів є морепродукти. Побільше вживайте овочів і фруктів, ідеться насамперед про пастернак, білу і чорну редьку, гарбузи (гарбузову кашу). Зі столу не мають зникати страви зі злаків (дуже корисний вівсяний кисіль), а також бобові, горіхи, різноманітне насіння.

А ось від чого слід відмовитися назавжди, надто дітям, так це від усіх видів чипсів, сухариків — уживання їх призводить до вимивання кальцію з організму. В наших дітей так часто трапляються переломи, навіть за незначного забиття чи легкого падіння. Лікарі-ортопеди переконують: раніше такого не траплялося, бо їжа була більш органічна.

Помічні мазі з живокосту

ЗА ВСІХ часів від остеопорозу рятувалися яєчною шкаралупою і волоських горіхів, білою глиною, муміє, молодою кропивою й медом. При лікуванні переломів дуже помічні мазі з живокосту, приготовані власноруч. Ось рецепти.

Мазь №1: 0,5 кг сухого кореню живокосту, 70 г соснової живиці, 50 г свинячого внутрішнього жиру, 300 мл горілки. Корінь живокосту змеліть двічі-тричі на м’ясорубці, залийте розтопленим жиром і витримайте на слабкому вогні 40 хвилин. Живицю попередньо розтопіть у металевій посудині, поставивши на 15 хвилин на водяну баню, влийте горілку і тримайте на слабкому вогні ще 10 хвилин. Коли трохи охолоне, процідіть і змішайте з рештою. Мазь зберігайте у холодильнику. Її можна збагачувати іншими лікувальними компонентами: прополісом, вітаміном Е, димексидом. На ніч натерти маззю хворе місце, накрити вощеним папером і обмотати теплою пов’язкою.

Мазь №2: п’ять частин подрібненого кореню живокосту (краще свіжого), сухе листя живокосту — одна частина, внутрішній свинячий жир — дві частини. Подрібнену сировину залити гарячим жиром, млоїти три години, затим процідити. Мазь готова.

При переломі першим рятівником стане подрібнений до порошкоподібного стану корінь живокосту. По чайній ложці суміші порошку кореня й меду приймати тричі на день, запиваючи охолодженою перевареною водою.

Більше рухів і сонячного світла

ОЗДОРОВЛЕННЯ народними засобами не дасть потрібного результату без дотримання вимог до способу життя. Малорухливість користі не принесе: якомога менше часу приділяйте пасивному сидінню біля телевізора або за комп’ютером. Побільше сонячного світла!

Кілька слів і про роль оздоровчої гімнастики. Оберіть фізичні навантаження таким чином, щоб були задіяні всі кістки вашого організму. Однак пам’ятайте, що за остеопорозу суворо забороняється робити різкі рухи та інтенсивні фізичні навантаження. Наприклад, протипоказані стрибки, повороти талії, нахили тощо.

До цих порад слід дослухатися всім, кому за 50, навіть якщо остеопороз ще не дав про себе знати. Правильний раціон харчування, здоровий спосіб життя, легкі фізичні навантаження разом із офіційними і народними засобами допоможуть попередити, а у разі виявлення і подолати хворобу.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове