Архів
Вівторок,
28 липня 2020 року

№ 56 (19804)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Що може іван-чай?

«Часто готую собі настій з іван-чаю, проте не знаю про всі його властивості. Чи є протипоказання до його застосування?»

Валентина К.

с. Супівка Барського району

Вінницької області.

 

ІВАН-ЧАЙ, або зніт, або хаменерій (хамеріон) вузьколистий, відомий своїми корисними властивостями ще з часів Руси. Ця трава містить багато вітаміну С, дубильні речовини, залізо, мідь, марганець, а також пектин і флавоноїди.

Настій і відвар рослини помічні за таких захворювань, як гастрит, коліт, закрепи, в разі респіраторних хвороб, справляє потогінну дію. Хамеріон має виражений протизапальний ефект, зокрема, допомагає відновити роботу шлунка після виразкової хвороби, знімає головний біль. Також підвищує імунітет і працездатність.

Чоловікам корисно пити напої з цією травою, оскільки речовини, які є в ній, допомагають у боротьбі з пухлинами простати і різними хворобами сечостатевої системи (це визнає й традиційна медицина).

З оздоровчою метою можна готувати такий відвар: увечері столову ложку з чубком трави зніту кип’ятять у 0,5 л води протягом п’яти хвилин на слабкому вогні. Ніч настоюють. Уранці проціджують і випивають упродовж дня по пів склянки за 20—30 хвилин до їди. І так щодня протягом 1-2 місяців.

Як чай можна вживати 1-2 рази на день такий настій хамеріону: чайну ложку трави залити склянкою окропу, настояти хвилину.

Протипоказань до вживання (за винятком індивідуальної чутливості) рослина практично не має, бо не містить кофеїну, щавлевої чи пуринової кислот, які мають негативний вплив на обмін речовин. Однак завдяки досить потужній тонізуючій дії напій із цією травою не варто пити в другій половині дня і на ніч.

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

 

Пшоняне «молочко»

«Чи є обмеження у вживанні пшоняного «молочка»? Мені воно дуже подобається».

Людмила С.

м. Фастів Київської області.

 

ЯКЩО ви вживаєте «молочко» з пшона, щоб оздоровити хворі нирки, то маєте набратися терпіння: у цьому разі його п’ють довго. Але щоб не було звикання, потрібно робити перерви. Отже, місяць пити — тиждень відпочивати. Загалом такі курси оздоровлення годяться для всіх, тому кожен охочий може пити «молочко» не менш як місяць, а потім зробити перерву.

«Молочко» готують так: склянку промитого пшона заливають двома склянками окропу в літровій банці. Накривають кришкою й настоюють кілька годин. Рідину зливають, а розпарене пшоно збивають блендером чи міксером. Затим цю масу потрібно знову запарити двома склянками окропу, настояти 30—40 хвилин, злити рідину і сполучити з першим настоєм. Це порція на день.

Володимир БОЛСУН,

невролог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове