Архів
Вівторок,
28 липня 2020 року

№ 56 (19804)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Подбаймо про судини

Розмову вів Микола ЮРЧИШИН.

Фото автора.

Що робити, коли серце справно перекачує кров, а судини не можуть упоратися зі своїм завданням? Як розпізнати, що сигнали тривоги подає саме серцево-судинна система?

Докладніше про це у розмові з провідним науковим співробітником відділу хірургії магістральних судин Національного інституту хірургії та трансплантології імені академіка О. О. Шалімова, віцепрезидентом Асоціації судинних хірургів України доктором медичних наук, професором Л. М. ЧЕРНУХОЮ.

— Ларисо Михайлівно, чим різняться між собою серцево-судинні патології?

— Вони поділяються на захворювання вен і захворювання артерій. Спадковий характер мають зазвичай перші. Це передусім варикозна хвороба. Вважається, що від неї страждає майже половина населення Землі, зокрема близько 30 відсотків європейців. Така категорія людей і стає нашими пацієнтами, тобто потребує хірургічного втручання. Серед усіх чинників хвороби негативну роль часто відіграють побутові, тобто ті, що стосуються способу життя: навантажень, активності, характеру відпочинку, якості харчування. Вагітність теж може спричинити розвиток варикозної хвороби: вона зустрічається серед жінок значно частіше і максимально дається взнаки під час виношування дитини і після пологів. Часто захворювання зумовлене професією — у тих, хто на роботі тривалий час перебуває на ногах: продавців, учителів, перукарів тощо. Шкідливим є і тривале сидіння за столом, комп’ютером або якщо трудові обов’язки пов’язані з частими поїздками в автомобілі чи перельотами літаком. У групі ризику спортсмени, оскільки у професійному спорті часто-густо навантаження на межі людських можливостей. Хоча помірні заняття фізкультурою і спортом, активний спосіб життя сприяють здоров’ю.

— Будь ласка, розкажіть докладніше про роль харчування.

— Правильне харчування відіграє над­важливу роль, оскільки запобігає атеросклерозу. При цьому насамперед ідеться про помірність у їді. Переїдати, особливо на ніч, украй шкідливо. Варто відмовлятися від їжі, перенасиченої холестерином. Це м’ясні страви, всілякі делікатеси. Не треба вживати багато яєць, майонезу, плавлених сирів. Загалом можна сказати так: аби бути здоровим, надавайте перевагу рослинній їжі. Якщо не страждаєте на захворювання серця і нирок, пийте більше рідини. А надвечір — тільки легкі страви.

— А якщо все ж таки недуга з’явилася...

— Необхідно розпочати лікування, причому якнайраніше, до появи ускладнень. Наприклад, варикозна хвороба може тривати десять-дванадцять років і не давати жодного негативного прояву, окрім косметичного. Тобто людина не скаржиться на набряки, болі та судоми. Та з часом вени можуть тромбуватись, і тоді ймовірний навіть летальний кінець (коли відривається тромб і з кровотоком потрапляє у серце чи легені). А ще у разі розвитку варикозної недуги утворюються трофічні виразки, і хворий поступово втрачає працездатність. Певна річ, щоб вилікувати його на такій стадії, знадобиться значно більше зусиль і фінансових затрат.

Своєчасне звернення до лікаря має також велике значення для тих, у кого «закупорюються» артерії (судини, що несуть кров до органів і кінцівок). Нещодавно до нас привезли 54-річного пацієнта з Кропивницького. У нього закрились артерії тазу, тобто почалась ішемія (недостатність кровопостачання) обох ніг. Упродовж двох місяців він намагався лікуватися за місцем проживання: проходив курс магнітотерапії, що викликало змертвіння шкіри (некроз) у паховій ділянці, потім місяць голодував за «спеціальними» методиками. І аж тоді, коли нога стала боліти постійно так, що він зовсім не міг на неї стати, коли почалася гангрена стопи, відкрилася рана в паху, його привезли до нашого інституту на обстеження.

Рентген, ангіографія судин показали, що необхідне аортостегнове шунтування, тобто протезування судини від аорти в нижні кінцівки. Але перед операцією додаткове обстеження виявило велику виразку шлунка та дванадцятипалої кишки. Їх довелося лікувати понад два тижні. Коли ж вони майже загоїлися, зробили операцію. Через два тижні ноги стали оживати, пацієнт уже міг нормально стояти, біль ущух, словом, почалося відновлення.

Чоловіку, можна сказати, пощастило. Бо був дуже великий ризик, що шунт не приживеться. Тож зайвий раз хочу наголосити: вчасне звернення до спеціалістів життєво важливе. Якби згаданий хворий зробив це впродовж кількох днів, після того як йому стало зле, то не виникло б ланцюга ускладнень.

— До чого зводяться особливості вашого лікування?

— В кожному окремому випадку свій підхід. При варикозній хворобі, якщо потрібна хірургічна операція, можливе тільки стаціонарне лікування. Коли хвороба виражена настільки, що операція обов’язкова, то не можна обійтися жодними іншими методами, які тепер часто застосовують комерціалізовані клініки чи кабінети. Стаціонар дасть змогу зробити операцію, безпечніше й ефективніше провівши передопераційну підготовку і реабілітацію. Лікування нетривале — лише день-два. При поверх­невих тромбофлебітах, надто тих, що проявилися до коліна, тобто на гомілці, можна лікуватись амбулаторно. Якщо хвороба поширилась вище коліна, потрібні стаціонарне лікування і навіть незначна операція, щоб запобігти потраплянню тромбів у глибокі вени. Коли розвинувся тромбофлебіт глибоких вен, то це зазвичай показання до госпіталізації. Завдяки сучасним методикам вона також не дуже тривала: близько десяти днів. Надалі пацієнт переходить до лікування таблетками в амбулаторних умовах.

Працівникам інституту нині доводиться робити дуже складні операції: протезувати судини, відновлювати прохідність артерій шляхом шунтування, видаляти тромби, виконувати різні реконструктивні операції на артеріях. Складними є і хірургічні втручання на венах, надто коли утворюються так звані флотуючі тромби — в глибоких судинах. Такі тромби нестійкі й можуть відриватися. На ранніх стадіях тромбозів глибоких вен в інституті застосовується методика тромболізису — розчинення тромбів.

Отож не зволікайте, не займайтеся самолікуванням і не ведіться на сумнівні способи лікування — якнайшвидше йдіть до фахівців, щоб не сталося непоправного.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове