Архів
П’ятниця,
24 липня 2020 року

№ 55 (19803)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Години для «шуму»

Ліна ПАСЬКО.

«Мій будинок розташований неподалік парку. І ось пізньої години компанії, які там відпочивають, люблять постріляти салютами. Скажіть, будь ласка, до якого часу дозволяється так гучно «гуляти»? Адже такий шум завдає незручностей усім людям, які мешкають поруч», — пише Надія К. із міста Черкаси.

СПРАВДІ, святкувати «феєрично» — і у прямому розумінні теж — українці полюбляють. А самі феєрверки чи салюти припадають переважно на нічний час, чим нерідко дошкуляють людям і тваринам, які живуть біля епіцентру святкування.

Власне, години для «шуму» визначає закон. Зокрема, відповідно до статті 24-ї Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24 лютого 1994 року, у нічний час, із 22-ї до восьмої години на захищених об’єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

Під захищеними об’єктами мають на увазі приміщення і території: жилих будинків і прибудинкових територій; лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури; готелів і гуртожитків; розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу; інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди; парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків. А сам же шум на таких об’єктах при здійсненні будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби.

Сільські, селищні, міські ради затверджують правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях, якими з урахуванням особливостей окремих територій (курортні, лікувально-оздоровчі, рекреаційні, заповідні тощо) установлюються заборони та обмеження щодо певних видів діяльності, що супроводжуються утворенням шуму, а також установлюється порядок проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів.

Проте зазначимо, що є випадки, коли допускається відхилення від норми. Зокрема, це відзначення встановлених законом святкових і неробочих днів, днів міст, інших свят відповідно до рішення місцевої ради, проведення спортивних змагань; проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів у заборонений час за погодженням із уповноваженим органом місцевого самоврядування в порядку, передбаченому правилами додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях.

А ось любителі незаконно побахкати у нічний час можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності згідно зі статтею 182-ю Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відповідно до неї, порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях веде до попередження або накладення штрафу на громадян від п’яти до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб і громадян — суб’єктів господарської діяльності — від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А повторне порушення протягом року передбачає збільшення штрафу у рази із конфіскацією піротехнічних засобів.

Тож якщо у заборонений час під вашими вікнами канонада, викликайте патрульних і вимагайте від них складання протоколу на порушників.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Промисловості непереливки
Читати
Галузі — міністерство
Читати
За новими правилами
Читати
«Під контролем» без контролю
Читати
Газ подорожчав
Читати
Карантин до кінця
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове