Архів
П’ятниця,
24 липня 2020 року

№ 55 (19803)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Жнива тривають

Ганна КЛІКОВКА.

ЗАГАЛОМ аграріями області впорано 281 тисячу гектарів ранніх зернових і зернобобових культур, намолочено 784 тисячі тонн зерна нового врожаю. Середня врожайність на цю пору становить 27,9 центнера з одного гектара, зокрема, озимої пшениці — 31 центнер, озимого ячменю — 31,7 центнера, ярого ячменю — 20,7 центнера, гороху — 15,9 центнера з одного гектара. Поки що середня врожайність ранніх зернових і зернобобових культур на три центнери нижча, ніж торік.

Люди пам’ятають Чехоград

СЕЛО Новгородківка, що входить до складу Семенівської сільської ради Мелітопольського району, свою назву отримало 1946 року. Історична ж назва — Чехоград. Воно було засноване 1869-го в результаті масової міграції чехів із чеських областей Богемії та Моравії, а також кримських чехів із Перекопського повіту. Люди пам’ятають ту давнину і на загальних зборах громади вирішили повернути селу прадавню назву. Прийняли відповідні рішення, звернення до районної ради і далі — по інстанціях. Постійна комісія обласної ради з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою підтримала це рішення. Клопотатимуть і перед Верховною Радою України. Чому б і ні, адже повернення до джерел — це також поступ у розвитку.

Пісня степової лаванди

ТЕ, що лаванда не лише гірська, а й степова королева, довела фермерка села Матвіївка Вільнянського району Вікторія Сус-Вєрозубова. У неї квітують лавандові поля, чарують неймовірним ароматом і красою.

Родину Сус добре знають як в області, так і далеко за її межами, вони вдатні господарі. Багато років поспіль родина вирощувала овочі, зернові, експериментувала з нішовими культурами. Патріотично налаштовані, допомагають українському війську. Іще на початку російсько-української війни одними з перших почали готувати концентрати гарячих страв — борщів, розсольників — для фронту. Лаванда, за словами Вікторії, чудово почувається на запорізьких полях, вони в тому переконалися, засіявши спершу невеличку ділянку, де рослинки добре перезимували. Кліматичні умови в Запоріжжі змінюються, опадів меншає, температура підвищується, а для лаванди це прийнятно. Культура має широке застосування, її запах відганяє шкідливих комах, лавандову олію використовують у парфумерії та фармацевтиці. А ще чарівну квітку вплітають у букети флористи, зокрема й запорізькі. Так що у лаванди, вирощеної Вікторією, красива історія тільки починається.

Мобільна перукарня до послуг громади

ШИРОКІВСЬКА ОТГ, що в Запорізькому районі, подала на «Конкурс мікрогрантів» проєкт зі створення мобільної (пересувної) перукарні і здобула перемогу. Тепер він реалізовуватиметься коштом БО «БФ Карітас Запоріжжя» та уряду Німеччини. У рамках проєкту буде придбано необхідне обладнання для створення і роботи мобільної соціальної перукарні, що прислужиться мешканцям громади.

Соціальна підтримка жителів громади є одним із пріоритетних напрямів розвитку ОТГ. Упродовж останніх років спільними діями впроваджено ряд життєво необхідних соціальних послуг, зокрема, створення бази прокату обладнання для людей з обмеженими можливостями, введено послуги швачки для соціальних категорій, діє послуга дрібного ремонту помешкань для самотніх людей, які не мають підтримки родичів, та втілюється в життя багато інших хороших ідей.

Продадуть тих, що склали крила

БУЛИ часи, коли у селі Широке Запорізького району повнокровно діяв Центр льотної підготовки. Інтерес до нього був надзвичайний, але вже років 10 тут не чути гуркоту моторів. Центр закрито, роботодавець заборгував своїм працівникам понад 1,5 мільйона зарплати. У зв’язку з цим Міністерство юстиції вирішило виставити на аукціон літальні апарати, понад 20 літаків. Частина з них практично фізично й морально давно застаріла, проте в авіапарку залишилися цікаві експонати, які ще можна реставрувати і сміливо використовувати. Найкращий стан мають кукурузники.

Старенька церква житиме

ХРАМ у селі Веселянка поблизу Запоріжжя, який зберігся в первісному вигляді, реставрують. Веселянській церкві понад 100 років, її було побудовано ще 1895-го. Церковно-будівельний комітет очолив граф Іван Канкрін, з ім’ям якого у селі пов’язані ще кілька об’єктів. У середині минулого століття храм був частково зруйнований, на початку 2000-х реконструйований, але не повністю. Небайдужі краєзнавці продовжать життя унікальної споруди.

Про це повідомила представниця історико-археологічної спілки «Ритон», краєзнавиця Анна Головко. «Веселянська церква у добрих руках. Автентичну частину, яка руйнується, очікує ремонт. І зовсім не в сенсі штукатурки, «шуби» чи тотального знесення. У планах укріпити будівлю і встановити дах для збереження історичної споруди», — уточнює Анна.

Iнклюзивний пляж

ФЕДОТОВА коса — одне із найулюбленіших місць відпочинку курортної Кирилівки, що в Якимівському районі. Благоустрій цього куточка національного природного Приазовського парку триває: на одному з пляжів встановлено пандус. За словами директора парку Дмитра Воловика, конструкцію спроєктовано та виготовлено таким чином, щоб люди на візках мали можливість безперешкодно потрапити до моря. Це перший інклюзивний пляж на цьому курорті. Залежно від того, наскільки він буде затребуваний, вирішуватиметься питання, чи облаштовувати ще один.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Промисловості непереливки
Читати
Галузі — міністерство
Читати
За новими правилами
Читати
«Під контролем» без контролю
Читати
Газ подорожчав
Читати
Карантин до кінця
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове