Архів
П’ятниця,
24 липня 2020 року

№ 55 (19803)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Різниця є!

Олег ГРИГОРЕНКО.

У місті Золочів на Львівщині відбулося віче проти спорудження храму РПЦ. Будівництво ведеться в лукавий спосіб — територію, що зареєстрована як приватний будинок із присадибною ділянкою, обнесли височенним парканом і почали там поспіхом зводити культову споруду, а незабаром туди ж завезли вагончик, де стали проводити богослужіння.

КОЛИ люди взнали, яка саме церква це робить, краєм прокотилася хвиля обурення. Зрештою місцева громада вирішила провести велике міське віче. Скликали на нього земляків не тільки громадські активісти, а й міська влада. «Запрошую мешканців прилеглих сіл, адже це не лише проблема Золочева, а й усього району. Сила нашої громади — в єдності! Будьмо єдиними, і ми обов’язково переможемо», — наголошував мер Ігор Гриньків.

І люди масово вийшли. Й одностайно ухвалили: «Геть РПЦ із Золочева! На її руках — кров українських бійців-захисників!». Саме таким написом і було затавровано церкву на паркані кругом ділянки, придбаної ще торік жінкою, яка приїхала із міста Почаїв Тернопільської області. На неї оформлено всі документи та від її імені повідомлено ДАБІ про початок будівництва «приватного житлового будинку». Проте сама вона на зв’язок ні з ким не виходить попри численні намагання місцевої громади.

Як заявив мер, у Золочеві ніколи не було парафіян Московського патріархату. При цьому уточнив:

— У нас міжконфесійне місто, є римо-католики, греко-католики, православні, й усі мирно живуть. Аж тут з’являється чужинська церква, яка починає потайки від містян споруджувати своє представництво та правити служби… Так вони діють зараз скрізь на території України, де місцева влада не підтримує будівництва храмів МП. Схема нехитра: одна з парафіянок купує землю нібито під зведення житлового будинку, а потім останній реконструюють як храм. Надалі фізичні особи обдаровують Московський патріархат тим, що вони збудували, а ті намагаються тиснути на раду, щоб змінити цільове призначення і зробити повноцінний храм.

Нині в Золочівському районному відділі поліції проводять перевірку. Подробиці обіцяють оприлюднити згодом. А тим часом справу взяли на суспільний контроль і парафіяни чисельної у цих краях Православної церкви України.

Нагадаємо, що Православна церква України була проголошена 15 грудня 2018 року під час Об’єднавчого собору, а вже 6 січня 2019-го вона отримала від Вселенського патріарха Варфоломія і Священного синоду Вселенського патріархату Томос про автокефалію. Цей документ затвердив існування ПЦУ як єдиної в Україні канонічної помісної православної церкви. В її основу влились єпархії вже колишніх УПЦ Київського патріархату, УАПЦ і невелика частина УПЦ МП.

За словами предстоятеля Православної церкви України Епіфанія, відтоді 600 релігійних громад та монастирів Московського патріархату зробили заяви про перехід до ПЦУ. Це парафіяни, які передовсім усвідомлюють, що ходити в храми, релігійні організації яких мають безпосередній зв’язок з агресивною сусідньою державою, суперечить їхнім особистим переконанням. Бо Московська церква не є самостійною, а працює на амбітні імперські мрії Путіна та Росії в політичному сенсі…

Загалом же на цей час ПЦУ налічує вже 7,5 тисячі парафій по всій Україні. Процес переходу хоч і вповільнився після президентських виборів 2019 року, а надто із початком карантину, проте триває й досі. Трудність у тому, що Московська церква на місцях чинить шалений спротив, всіляко протидіючи парафіянам і навіть залякуючи їх. Так, практично щодо кожної громади, котра долучилася до Православної церкви України, є судові позови з боку Російської церкви. Окрім того, як свідчить митрополит Епіфаній, переходять в основному парафії, а не священники, котрих фінансово мотивують залишатися в підлеглості УПЦ МП: якщо вони не переходять із громадою, одержують повне фінансове забезпечення, за що мають схиляти людей до думки, що «скоро все повернеться, як було»...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Промисловості непереливки
Читати
Галузі — міністерство
Читати
За новими правилами
Читати
«Під контролем» без контролю
Читати
Газ подорожчав
Читати
Карантин до кінця
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове