Архів
П’ятниця,
24 липня 2020 року

№ 55 (19803)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Стимул для сільгоспкооперативів

Марина ТІШКОВА.

21 липня депутати зібралися на позачергову сесію. Загалом розглянуто зо два десятки проєктів законів і постанов, ухвалено шість законів.

НАЙБІЛЬШЕ нас цікавить документ під назвою «Про сільськогосподарську кооперацію», підготовлений депутатами іще минулого скликання. Нині, за даними профільного комітету, частка кооперативів у загальному обсязі виробленої сільгосппродукції в Україні становить менш ніж 1%, у той час як у ЄС частка цих об’єднань на аграрному ринку — 40—50% чи й близько 70%. Аби наша держава теж могла цього досягти, запроваджуються такі правила: кооперативи купуватимуть продукцію у виробників, які є членами цих об’єднань, за ціною, встановленою ними самими, що раніше заборонялося; зможуть формувати великі товарні партії та реалізовувати їх, в тому числі за кордон, переробляти сільгосппродукцію, формуючи додаткову вартість, та продавати готові товари, виплачувати отриманий прибуток учасникам кооперативу пропорційно кількості зданої ними продукції; залучати інвестиції від бізнесу, оскільки членами кооперативу зможуть стати юридичні особи.

Законопроєкт на часі для нашого аграрного сектору, оскільки тепер робота кооперативу регулюватиметься одним документом, а не кількома, що значно ускладнювало його роботу та вимагало додаткових платних консультацій; спроститься ведення господарської діяльності завдяки зрівнянню термінології бухгалтерії з міжнародними нормами.

Підтримки майже всієї сесійної зали (крім групи «За майбутнє») удостоївся закон зі змінами до умов підтримки виробництва електрики з альтернативних джерел енергії. Відтак, згідно зі свіжим документом, для сонячних електростанцій потужністю понад 1 МВт, що були введені в експлуатацію до 2020 року, тариф пропонується урізати на 15%, потужністю до 1 МВт — на 10%. Відповідно для вітроелектростанцій потужністю від 2 тисяч кВт і більше — на 7,5%. Для СЕС та ВЕС, що стали до ладу нинішнього року та пізніше, зниження становитиме ще 2,5% додатково. Також уряд обіцяє до кінця 2021-го повністю погасити наявну заборгованість перед «зеленими» (14 млрд грн). Крім цього, держава зобов’язалася покривати 20% витрат на «зелений» тариф із держбюджету.

Щоправда, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус переконаний, що ситуація не зміниться. За його словами, у 2015-2016 роках теж ухвалювали «закони-імітації», які зберігали високі тарифи, — за принципом «аби що прийняти». «Але якщо треба у цьому переконатись експериментальним шляхом, то давайте переконаємося», — філософськи підсумував він.

Позачергова сесія була успішно завершена. Про те, коли може бути наступна, не повідомлялося.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Промисловості непереливки
Читати
Галузі — міністерство
Читати
За новими правилами
Читати
«Під контролем» без контролю
Читати
Газ подорожчав
Читати
Карантин до кінця
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове