Архів
П’ятниця,
24 липня 2020 року

№ 55 (19803)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Битва за врожай

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

Працівники державного підприємства «Дослідне господарство «Івківці»,
що в Прилуцькому районі, у прямому сенсі слова змушені битися за вирощений ними врожай, і не аби з ким, а з поліцейським спецназом. Селяни стверджують, що мають справу з рейдерами, які хочуть зібрати вирощене ними збіжжя і вивезти невідь-куди. Керівниця держпідприємства вказує на прямий інтерес до цього одного з нардепів, який начебто пролобіював заміну управління та підключив до цієї справи правоохоронців. Активна фаза спроби рейдерства дослідного господарства триває вже понад два тижні. За цей час усі ухвали суду були винесені на користь попереднього керівника, якого підтримують люди. Втім, це не завадило поліції заблокувати збір хліба та опечатати техніку.

Банальний переділ?

ДЕРЖАВНЕ підприємство «Дослідне господарство «Івківці» перебуває у підпорядкуванні Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла Національної академії аграрних наук України. Воно обробляє 4800 гектарів землі поблизу села Івківці в Прилуцькому районі. Окрім вирощування зернових, господарство утримує велику рогату худобу та спеціалізується на свинарстві.

На початку травня цього року керівником підприємства стала Анна Миколаївна Кравченко. Господарство працює, трудівники справно отримують заробітну плату, середній розмір якої становить 9 тисяч гривень, а буквально через місяць Анні Миколаївні призначають заступника — Інну Миколаївну Лещенко. Відтоді й почалося…

16 червня на держпідприємство з обшуком прибули поліцейські слідчі, які вилучили певні документи господарської діяльності. Перед цим місцева прокуратура внесла подання до НААН України з приводу фактів зловживання та розтрати державних коштів. До речі, обшук слідчі проводили в рамках кримінального провадження, відкритого за заявою лідера громадської організації, якої нема в реєстрі.

Ось що розповіла Анна Кравченко: «З першого червня за поданням прокуратури НААН України відсторонила мене від виконання обов’язків директора. Але відповідного наказу так і не було вручено. А звільнити мене хотіли як фігуранта провадження, хоча жодних підозр досі не пред’явили. Я переконана, що все це робиться задля того, аби відсторонити мене і завести на підприємство «потрібних» людей. Зокрема, Інну Лещенко, яку нав’язали мені заступником, а потім зробили директором. До цього вона працювала в комерційних структурах, пов’язаних із народним депутатом Павлом Халімоном. У перший же день Інна Лещенко зібрала колектив і заявила, що всі звільнені. Те, що сьогодні відбувається на нашому підприємстві, є рейдерством від конкретного нардепа. Знаєте, у хліборобів є певні принципи: посадив урожай, а потім вирішуй питання. А те, що ми бачимо, — це не з хліборобської площини, це ненормально!».

А відбувається наступне. Поліція заблокувала техніку місцевого підприємства СТОВ «Батьківщина», яка вийшла збирати ріпак на полях дослідного господарства.

Діють згідно з договорами

ДЕКОМУ може видатись дивним факт перебування приватної техніки на державних землях. Але ситуацію прояснює адвокат ДП «ДГ «Івківці» НААН України Віктор Карпенко: «Заблоковані комбайни на одному з полів належать місцевому підприємству СТОВ «Батьківщина». Між держустановою та ними були укладені відповідні договори, на підставі яких вони діяли всі попередні роки».

Річ у тому, що починаючи з 2014 року держава не вклала в дослідне підприємство жодної копійки. Тож прийшов інвестор і почав працювати на взаємовигідних для всіх умовах.

«До цього ми получали по три тисячі гривень, а зараз по десять тисяч. Усі задоволені. У Польщу не треба їхати! Чого туди їхати, як я тут зароблю? — каже комбайнер Віктор Радченко. — Нинішній розклад для всіх нас ясний: Кравченко хочуть прибрати, щоб поставити свою людину і забрати землю. Селяни їм не потрібні. Але вони не врахували того, що за свою землю ми будемо воювати до кінця. Нам дітей годувать треба!».

Про це говорить і тракторист Іван Рос: «Прийшла людина, дала роботу, достойну зарплату, а сьогодні нас усього хочуть позбавити».

Що робить поліція?

ПОЗИЦІЯ людей зрозуміла, а от правоохоронців — аж ніяк! Ми намагалися дізнатись у керівників районної поліції правовий бік конфлікту. Так, начальник Прилуцького відділу поліції Сергій Сторожук та начальник сектору превенції Прилуцького відділу поліції Олександр Карпенко спершу стверджували, що вони діють на підставі ухвали суду. Втім, її нам ніхто не показав. Дещо пізніше Сергій Сторожук заперечив сам собі, мовляв, його підлеглі виконують свої функції на підставі різних сигналів, які надходили до поліції. Цікаво, що речниця поліції Чернігівщини Юлія Ковтун спочатку теж написала, що «на підприємстві точиться конфлікт між старим та новим керівником. Згідно з ухвалою суду, врожай має зібрати та передати на елеватор третя сторона». Але рівно за годину вона виправила свій текст і вже про ухвалу суду жодного слова: «Щоб не допустити порушень публічного порядку, на місці події зараз перебувають поліцейські». Словом, заплутались правоохоронці, намагаючись виправдати незаконні дії проти селян.

Градус протистояння розігрівся настільки, що на одному з полів дійшло до силового протиборства.

Трактористи, доярки і комбайнери пішли стінка на стінку проти поліцейських спецпризначенців.

«Ми прийшли зібрати посіяне нами, — зверталися до совісті поліцейських люди. — Ви йдете проти народу. Як вам не соромно?»

«Гестапівці!» — крізь сльози кричала в бік спецпризначенців одна з селянок.

«Треба села підіймать», — лунали заклики з натовпу.

«Ганьба такій міліції, гнати таких треба», — не стримувала емоцій котрась із жінок.

Аграрії рахують збитки

У ТОЙ ЧАС, коли поліція заблокувала техніку СТОВ «Батьківщина», на ріпакове поле об’їзними дорогами заїхали комбайни підприємства з Херсонщини — такого собі ПП «Транс Світ». Саме їх і охороняють поліцейські.

«Ця техніка перебуває на наших полях незаконно, — пояснює Анна Кравченко. — Суд зобов’язав саме мене, як керівника підприємства, забезпечити збір і зберігання врожаю. Натомість через дії поліції ми не можемо обмолотити та вивезти збіжжя, а ріпак — це така культура, яка не чекає, ще день-другий, і він посиплеться».

Юридичний бік ситуації розтлумачує Віктор Карпенко. Так, за його словами, шостого липня Деснянський районний у місті Чернігів суд виніс рішення, згідно з яким до розгляду справи по суті зупинити чинність наказу про звільнення Анни Кравченко. Відтак досі саме Анна Кравченко є фактичним керівником підприємства, з чим не погоджується Інна Лещенко, яка попри наявність судового рішення вносить себе у реєстр як керівника.

«Починаючи з третього липня правоохоронці знаходяться в Івківцях, блокують виїзди та заїзди і не можуть пояснити законних підстав їхнього перебування на території підприємства, — каже юрист. — Більше того, суд зобов’язав керівника державного підприємства забезпечити збір та зберігання врожаю. А комісія зробила висновок про придатність складів та елеваторів держпідприємства».

Найбільше людей обурює той факт, що їхні посіви намагається обмолотити нікому не відоме підприємство і вивезти зерно не до них на склади, а в невідомому напрямку. Керівництво поліції так і не дало пояснень, куди будуть вивозити збіжжя. Так само анічичирк стосовно підстав для блокування жнив.

«Зерно вже пропало, — констатує тракторист Сергій Бублик. — Хто понесе відповідальність? Сумніваюся, що справжні винуватці. А звинуватять потім нашого директора!»

Хлібороби вже встигли підрахувати збитки, завдані держпідприємству, — це понад один мільйон гривень, адже фактично пропало 200 гектарів ріпаку.

Юрист ДП подав заяву керівнику поліції, в якій попросив надати відповідь, хто буде відповідати за втрату врожаю і чи дає він дозвіл дослідному господарству на жнивування. До цього часу відповіді так і не надійшло. Ріпак уже пропав! А що буде з озимими? Доки триватиме ця вакханалія під прикриттям вищого керівництва краю? Щось подібне ми вже бачили 2013 року — тоді все закінчилося великою кров’ю. Чергового Майдану наша країна може не витримати!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Промисловості непереливки
Читати
Галузі — міністерство
Читати
За новими правилами
Читати
«Під контролем» без контролю
Читати
Газ подорожчав
Читати
Карантин до кінця
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове