Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Успішний у сповідництві

Антоніна КІЗЛОВА.

21 липня (8 липня за ст. ст.) вшановують св. вмч. Прокопія Кесарійського (Палестинського), що загинув 303 року.

У знатного римського подружжя, яке жило в Єрусалимі, народився син, якого назвали Неанієм. Коли хлопчик іще був малим, помер його батько-християнин, тож мати-язичниця Феодосія виховувала дитину суто у своїй вірі. Неаній здобув блискучу освіту. Відтак мати вирішила віддати його на службу до імператора Діоклетіана. Володар прийняв від прохачки коштовні дари (золото і срібло) й погодився. При дворі Неаній проявив себе блискуче, за що 303 р. був призначений проконсулом в Александрію, де мав переслідувати християн. Проте після явлення Христа, свідком якого він став дорогою, вирішив, навпаки, підтримувати їх.

Коли про таку зміну дізналася Феодосія, материнському гніву не було краю. Жінка доповіла про все Діоклетіану. Володар наказав наміснику Палестини Юсту судити Неанія. Перед судом угодник визнав, що готовий пожертвувати життям заради Господа. За це був прилюдно катований у палестинській столиці Кесарії. Як під час тортур, так і в перервах між ними, в темниці, залишався непохитним у вірі. Тому сподобився прийняти хрещення під ім’ям Прокопій (із грецької — «успішний») від самого Спасителя. Після того на очах натовпу за молитвою подвижника зруйнувалося велике капище. Багато очевидців цього чуда — серед них воїни, високопосадовці та їхні дружини — визнали себе християнами та охоче пішли за це до в’язниці. Вражена Феодосія приєдналася до новонавернених. Незабаром усю групу стратили, а от Прокопія ще довго намагалися змусити принести жертву ідолам, бо прагнули посмакувати свою перемогу. Від марних спроб домогтися покори помер у розпачі Юст, а його наступникові довелося побачити під час знущань із підсудного ще низку чудес. Після цього Прокопію відтяли голову мечем.

Віряни із Півночі України на Прокопія традиційно лише починали жнива, тоді як на півдні «Прокіп нав’язував сім кіп». Проте всюди 21 липня замовляють молебень святому, без чого працювати в полі не благословляється. Перший празниковий сніп годиться перев’язувати рушником і шанобливо зберігати вдома. Пасічники помітили: якщо бджоли цього дня поводяться агресивно — слід чекати посухи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття з жіночим обличчям
Читати
Умань без хасидів?
Читати
Знову загинула сім’я
Читати
Аби ж витрачались із розумом
Читати
Потрапили в полон
Читати
Видобуток бурштину — легально
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове