Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Не така вода, як треба

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

У БІЛЬШОСТІ районів краю якість питної води не відповідає нормі. Такий висновок на основі лабораторних досліджень зробили спеціалісти Держпродспоживслужби. Лише в Тульчинському, Тростянецькому, Крижопільському і Хмільницькому районах можна вживати воду без остороги на можливість підхопити якусь заразу.

У водогонах і криницях 19 районів експерти виявили кишкову паличку, коліформи, каламутність і перевищення нітратів у 1,2 разу. У воді в Шаргородському районі знайшли перевищення гранично допустимої концентрації показників групи азоту. Невтішна ситуація і в Чернівецькому, де на шести обстежених водогонах зафіксували порушення санітарного законодавства.

Лікарі на вахтах

У ВІЙСЬКОВО-медичному клінічному центрі Центрального регіону лікують військових Вінницького гарнізону, які захворіли на коронавірус. Із початком епідемії в госпіталі розгорнули додаткове інфекційне відділення на 28 ліжок із палатою інтенсивної терапії.

Свою роботу медики виконують вахтовим методом. Тут створили лікарсько-сестринські бригади, які заходять в інфекційне відділення на 3-4 тижні за ротаційним принципом і перебувають у казармовому режимі. Нещодавно «на пост зайшла» вже четверта ротація медиків.

Стежками Леонтовича

В РЕГІОНІ розробляють нові туристичні маршрути «Шляхами Леонтовича», в рамках чого робоча група проєкту об’їздила населені пукти дев’яти районів області, де свого часу бував видатний композитор.

Зокрема, в Чукові Немирівського району відбулася зустріч із представниками громади і виконавцями творів Леонтовича. У Тиманівці Тульчинського записали спів фольклорного гурту «Калинове гроно». Цінний матеріал було знайдено в селі Білоусівка цього ж району, а також у Томашполі, Крижополі і Джурині Шаргородського району.

Сонячний годинник, мініливарня, козацька люлька...

ВИСТАВКОЮ знахідок артефактів XVI — початку XX ст. завершилося п’ятиденне археологічне дослідження мурів давнього Барського замку, яке тривало на території нинішнього міського парку відпочинку. Методом шурфування в чотирьох окремих місцях фахівці «Науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України» досягли основи фундаменту і дійшли висновку, що в тих частинах він зберігся практично в початковому стані.

— Такий попередній підсумок роботи археологів дає нам підстави для розробки перспективного плану реконструкції замку і створення надалі історико-культурного заповідника, — вважає кандидат історичних наук, доцент Олексій Бакалець. — Ми бачимо, що значна частина фортеці розташована в землі під шаром наносного ґрунту і побутового сміття. Про це свідчить майже сотня знайдених старожитніх предметів та їх фрагментів — керамічного посуду, кахлів, цегли, зброї, монет того часу.

Та найоригінальнішими і найцікавішими виявилися знахідки двох фрагментів кам’яних плит сонячного годинника з вибитими на них римськими цифрами. А ще були відкопані мініливарня, де відливали кулі для мушкетів, козацька глиняна люлька і сервізна ложка з вигравійованою на ній лілією.

Екзотика у Крикливці

КОЛИШНІЙ працівник науково-дослідного інституту селекціонер Микола Завальний із села Крикливець Крижопільського району акліматизував десятки екзотичних рослин. У його саду ростуть: малина австралійська, мушмула кавказька, мигдаль, чорний абрикос, нектарини, вишні з багатьох країн, а також овочеві культури. З оранжерейних рослин агроном вирощує банани, ананаси, хурму японську, збирає врожай із помідорного дерева. Він вивів понад 30 сортів винограду й понад 100 сортів плодових культур.

А все почалося на початку 1980-х років минулого століття, коли зав’язав переписку із садоводом з Прибалтики, яка надіслала йому перший кущик лохини. І відтоді надає перевагу цій рослині, вирощуючи її навіть у ємностях.

Талант і праця завжди переможуть

ВИХОВАНКА Жмеринської музичної школи Аліна Лазнюк стала переможницею міжнародного фестивалю-конкурсу «Зірки Лагідної України», який відбувся під егідою Всеукраїнського благодійного фонду «Злагода» і підтримки уряду Болгарії. У номінації «Інструментальна музика» вона виконала твір Петра Чайковського «Святки» і вразила чуттєвою грою як українських, так і закордонних членів журі.

Вісім років талановита дівчина успішно поєднує навчання в міській школі №6 із заняттями в музичній. Своєю перемогою Аліна завдячує наставниці Світлані Анатоліївні Мартиненко, яка «вкладає у нас, своїх учнів, титанічну працю і весь величезний багаж знань, якими володіє сама».

Нічого святого

ЗА ПІДОЗРОЮ у виготовленні та розповсюдженні предметів порнографічного характеру поліція Вінниці затримала 22-річну місцеву жительку і її 35-річного чоловіка-австрійця. Вінницький міський суд обрав для них запобіжний захід: два місяці перебування під вартою з можливістю внесення грошової застави — для чоловіка — 659 тисяч гривень, для жінки — 3,1 мільйона гривень.

Під час судового засідання жінка частково визнала свою провину в здійсненні фото-, відеозйомок оголених дітей і продаж «продукції» за кордон. Здебільшого заохочували до зйомок підлітків із бідних сімей і платили за один сеанс по 400-1000 гривень. Міра покарання за такий злочин — до 12 років ув’язнення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття з жіночим обличчям
Читати
Умань без хасидів?
Читати
Знову загинула сім’я
Читати
Аби ж витрачались із розумом
Читати
Потрапили в полон
Читати
Видобуток бурштину — легально
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове