Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Хліб України

Пора селянської снаги

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

На фото Віталія Андрійця: переможці першої жнивної п’ятиденки ТОВ «Валена» комбайнер Віктор Ковальчук і помічник Віктор Желандковський.

У газеті за 16 червня ми розповідали про ТОВ «Валена» у селі Біленьке, що в Запорізькому районі, котре після кількох поспіль посушливих весни, літа та осені, не тішачись примарними сподіваннями на підтримку держави, почало налагоджувати систему зрошення на орендованих на довгий термін землях. Зокрема, придбало дощувальну установку. Хоч розташували її неподалік дніпровських берегів, та довелося прокласти більш ніж кілометр підземних труб.

ДНЯМИ випала нагода навідатись до ТОВ «Валена» та поцікавитись у директора з виробництва Володимира Івановича Козиряцького, як їм жнивується. Чи справджуються очікування аграріїв?

Одразу, як кажуть, із порога, почула приємну новину: комбайнерський екіпаж сільгосппідприємства у складі комбайнера Віктора Ковальчука, помічника Віктора Желандковського та водія Павла Чиженка вийшов переможцем районного змагання за результатами роботи першої жнивної п’ятиденки. «Молодці козарлюги, я в них не сумнівався! — не приховує радості Володимир Іванович. — За п’ять днів комбайном New Holland CSX 6090 екіпаж обмолотив 48 гектарів озимої пшениці та 49 гектарів гороху, засипавши у засіки 192 тонни пшениці й 173 тонни гороху. Це гарний результат на тлі збиральної кампанії у Запорізькому районі. От дехто називає такі змагання жниварів пережитком старих часів, а людям приємно, коли їх вітають просто в полі, дякують за працю, і навіть грамоти та вітальні адреси настрою додають, а за підсумком збору врожаю ще й матеріально позначиться на заробітку така самовіддана праця».

До речі, нинішні жнива — 45-ті в хліборобській біографії Володимира Козиряцького. Якось так полями непомітно збігли роки. Коли знічев’я обмовивсь у бригаді про цю дату, хтось із молодих поцікавився, а як жнивували майже пів століття тому.

«Ну що їм сказати, тоді жнива здавалися справжнім полем битви за хліб, — усміхається досвідчений аграрій. — Землероби справді геройство виявляли, адже в колгоспі було 23 комбайни, половина з яких постійно виходила з ладу, в комбайнерів, як шахтарів, од пилюки лиш очі світились… А тепер у кабіні за найбільшої спеки — плюс 18. Холодна водичка під рукою. У господарстві вся техніка останнього покоління, один трактор порає ниву замість десяти, які були 10—15 років тому. Людям цікаво працювати із застосуванням нових технологій. Уже цього року придбали новий потужний імпортний обприскувач із програмним управлінням. А завдяки запуску дощувальної установки, яка виконує цикл на 130 гектарах і обладнана для одночасного з поливом внесення рідких міндобрив, кукурудза вигналась триметрова!

— Одначе цей урожай нелегко дався, — констатує Володимир Іванович. — Тривога не полишала впродовж усього сезону. Минулої теплої зими всі культури добре перезимували. Але разом із ними — і всі шкідники та хвороби, з якими довелося боротися набагато інтенсивніше, ніж минулих років. Дощі ж запізнилися десь на три тижні. Рослини були пригнічені, відставали в розвитку. Та, хоч із запізненням, небо все ж виручило. Колосся встигло налитись і належно сформуватись. Спека прискорила достигання зерна. Якщо торік 6-7 липня ми тільки розкачувались, аби вийти в поле, то нині вже повністю зібрали ріпак, озимий ячмінь, горох і третину пшениці. Врожаєм задоволені: гороху намолотили по 35 центнерів із гектара, ріпаку — по 36, озимого ячменю — по 58, пшениця зараз дає на круг 45 центнерів, є масиви, де беремо й по 70. Проте через жарінь якість зерна знизилася, пшениця йде четвертим класом, отже, при продажу на кожній тонні втрачатимемо приблизно 300 гривень.

У хліборобів кожний день на рахунку, бо ж поряд зі збиранням врожаю готують ґрунт під осінню сівбу: дискують поле, вносять добрива, знову дискують. Одразу з ниви розвозять тюки пайовикам. Усіх майже сорок трудівників підприємство годує смачними обідами. Страви свіженькі й поживні, жіночки-куховарки встигають ще й консервацію на зиму заготувати, овочі, до речі, тут же вирощують самі, абрикосів на пиріжки та компоти насушити. А який смачний хліб печуть зі свого ж зерна!

Смакуватиме випічка нового врожаю всім працівникам «Валени», селянам, які віддали паї цьому господарству й отримають свою вагому частку. А поки що задля цього світанки в полі зустрічає відповідальна і дружна команда хліборобів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття з жіночим обличчям
Читати
Умань без хасидів?
Читати
Знову загинула сім’я
Читати
Аби ж витрачались із розумом
Читати
Потрапили в полон
Читати
Видобуток бурштину — легально
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове