Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Готуйтеся до нового районування

Марина ТІШКОВА.

Завершила роботу ІІІ сесія парламенту 9-го скликання. Загалом розглянуто десяток проєктів законів і постанов, ухвалено чотири закони. Окреслимо найголовніше.

ПРОТЯГОМ останніх двох днів сесії під стінами парламенту було гаряче. Розпалив багаття «слуга народу» (не відомо, щоправда, якого, з огляду на його переконання і діяльність…) М. Бужанський, котрому здався дискримінаційним перехід тих шкіл, у яких досі навчалися російською, на викладання 80% предметів державною — українською — мовою, і який захотів це змінити. Він зареєстрував законопроєкт, згідно з яким процес відтерміновувався до 2023 року і зменшувалися обсяги вивчення дисциплін рідною мовою. Розгляд цього проєкту документа кілька разів переносили, зрештою поставили в порядок денний на п’ятницю. Багатотисячним мітингом відповіли українці на таку «ініціативу». Не обійшлося без сутичок із поліцією. У підсумку скандальний законопроєкт відклали.

Замість 490 районів — 136. Резонансну постанову таки було ухвалено. «Слугам» допомогли члени групи «Довіра», оскільки решта депутатів висловлювалися проти. Опозиція вважає цей крок влади знищенням місцевого самоврядування, існуючої інфраструктури (райсудів, райуправлінь соціального захисту, Пенсійного фонду, будинків культури, бібліотек), початком управлінського хаосу. Шоковані прийдешніми карколомними змінами й люди. Та хто б їх усіх слухав… Доведеться народу призвичаюватися до норовів і забаганок своїх «слуг», а не навпаки, як обіцялося.

Наприкінці сесії дещо вгамували «кадровий голод», на який останнім часом нарікає влада. Отже, голосами фракцій «Слуга народу», «Батьківщина», «ОПЗЖ» та груп «За майбутнє» і «Довіра» призначено нового голову Нацбанку — ним став К. Шевченко. Він розповів про плани переорієнтувати НБУ на розвиток кредитування та допомогу економіці та пообіцяв, що не допустить «неконтрольованої інфляції». Учасники фінансового ринку відгукнулися про нього як про компетентного професіонала, з колегіальним стилем управління. Втім, у декого закрадаються сумніви: чи буде він справді незалежним, як того вимагає законодавство? Адже перші обіцянки суголосні з претензіями В. Зеленського до банківської системи, яку той обіцяв «дотиснути, незважаючи на те що вона дуже незалежна», та й результати голосування аж надто промовисті…

Також новий керівник з’явився в Антимонопольному комітеті — О. Піщанська. Стратегічні галузі промисловості отримали обіцяного віце-прем’єра — О. Уруського. Згідно з оприлюдненими ним планами, міністерство займатиметься розробкою державної політики в галузі ОПК, також збираються реформувати «Держкосмос» (директором якого він був у 2015 році) — перетворити його на «нормальне європейське космічне агентство». Однак ЗМІ уже розгледіли підводні камені: до призначення на посаду О. Уруський очолював приватну компанію «Прогрестех-Україна», котра пов’язана із російським ВАТ «Прогрестех».

16 липня 30 років тому сталася знаменна подія — було проголошено Декларацію про державний суверенітет. Отож минулого четверга відбулось урочисте засідання.

Під час останньої у цій сесії «Години запитань до уряду» міністр оборони А. Таран поінформував, що станом на сьогодні ознак безпосередньої підготовки до активних бойових дій російських окупаційних військ поблизу адмінмежі Херсонської області з тимчасово окупованим Кримом не виявлено, на півострові не фіксуються дії зі створення ударних угруповань. Нагадаємо, нещодавно почастішали повідомлення про те, що РФ може почати наступ на Україну із кримського напрямку. Щодо призову (нагадаємо, через карантин було зсунуто навчальний процес, а військкомати, виконуючи плани, почали викликати на службу тих юнаків, які здобули диплом бакалавра і хотіли вступати в магістратуру), то міністр оборони запевнив: станом на сьогодні з усім розібралися, військкоматам, місцевим органам освіти та науки, закладам освіти рекомендовано надавати відстрочку до 1 жовтня всім бажаючим продовжити навчання за програмою магістра й котрі мають подати відповідні документи. У разі виникнення курйозів А. Таран порадив звертатися на «гарячу лінію», телефон якої є на сайті Міноборони.

Сесія офіційно закрита, але позачергових засідань ніхто не скасовував. Отже, депутати зберуться сьогодні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безробіття з жіночим обличчям
Читати
Умань без хасидів?
Читати
Знову загинула сім’я
Читати
Аби ж витрачались із розумом
Читати
Потрапили в полон
Читати
Видобуток бурштину — легально
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове