Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Чому в коня полисіли ноги?

КОНЕЙ, як і іншу худобу, можуть уражати нашкірні паразити — воші та коростяні кліщі. Особливо вони активні наприкінці зими та навесні. Проводити обробку коней від них треба за фактом виявлення в будь-яку пору року. Причому незалежно від того, чи це вияв хвороби, чи, так би мовити, випадкові набіги. Обирати препарати слід лише ті, інструкції до яких мають обов’язкову вказівку «для коней».

Інша ймовірна причина — суто кінська, це накопичення на шерсті великої кількості пилу, бруду та солей, які спричинюють подразнення шкіри. Для запобігання цьому коня треба періодично чистити щіткою з грубим ворсом, мішковиною або віхтем сіна. Під час цієї процедури оглядають стан шкіри, обробляють подразнення або рани антисептичною маззю — стрептоцидовою, Вишневського тощо.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, матеріал у наступному випуску про те, як створити живопліт, зацікавить багатьох шанувальників куточка, особливо молодих і завзятих, які прагнуть перетворити свою садибу на взірець затишку й охайності. В тій же Польщі, приміром, навколо приватних будинків узагалі не зводять високих парканів, там це несмак, а насаджують декоративні кущі. В нас до цього, на жаль, не спонукає криміногенна ситуація, але затулити непривабливі сірі бетонні секції, якими стало «модно» відгороджуватись від білого світу, цілком доречно. Та й поділити двір на зони живою загорожею красивіше. Залежно від того, на яких рослинах ви зупините вибір, живопліт не тільки милуватиме око рясним цвітом і принаджуватиме бджіл, а й даватиме корисні плоди. Отож подамо варіанти зеленого паркану і догляд за ним.

Подекуди господарі, які уважно доглядають власний виноградник, завважують незвичайні пошкодження молодих пагонів — опуклості з парними прорізами. Що ж за шкідник «попрацював»? Розповімо, як боротись із небезпечним створінням — буйволоподібною цикадкою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове