Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Збережемо те, що зав’язалося

ЧЕРЕЗ холоднечу в травні цього року врожай фруктів невеликий. Проте на деяких деревах та вчепилися яблука, груші, сливи, вишні пізніх сортів. Вони створюють чимале навантаження на крону. Щоб запобігти втратам цього скупого фруктового набору і, головне, не допустити розламування гілок, слід своєчасно підставити чатала. Особлива небезпека існує за вітряної та дощової погоди.

Підпорки також сприяють кращій освітленості крони, вона легше продувається вітрами.

Зазвичай чаталами служать будь-які кілки з невеликими розвилками. Висота може бути різною. Підставляти їх треба з незначним нахилом відносно стовбура дерева.

Можна також по периферії крони дерева забити в землю кілька кілків. Вони мають бути достатньо міцними. До них за потреби прикріплюють горизонтальні підпорки, на які й укладають гілки з плодами.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, матеріал у наступному випуску про те, як створити живопліт, зацікавить багатьох шанувальників куточка, особливо молодих і завзятих, які прагнуть перетворити свою садибу на взірець затишку й охайності. В тій же Польщі, приміром, навколо приватних будинків узагалі не зводять високих парканів, там це несмак, а насаджують декоративні кущі. В нас до цього, на жаль, не спонукає криміногенна ситуація, але затулити непривабливі сірі бетонні секції, якими стало «модно» відгороджуватись від білого світу, цілком доречно. Та й поділити двір на зони живою загорожею красивіше. Залежно від того, на яких рослинах ви зупините вибір, живопліт не тільки милуватиме око рясним цвітом і принаджуватиме бджіл, а й даватиме корисні плоди. Отож подамо варіанти зеленого паркану і догляд за ним.

Подекуди господарі, які уважно доглядають власний виноградник, завважують незвичайні пошкодження молодих пагонів — опуклості з парними прорізами. Що ж за шкідник «попрацював»? Розповімо, як боротись із небезпечним створінням — буйволоподібною цикадкою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове