Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Повторні посіви

СЕРЕДИНА літа — найкраща пора для посіву та садіння багатьох скоростиглих культур. У липні можливі посіви деяких зеленних овочевих культур: крес-салату, цибулі ріпчастої на зелень, редиски, салату, кропу, шпинату.

За традиційної весняної сівби вже до серпня редька, ріпа, бруква, морква, буряки, пастернак і коренева петрушка досягають максимальних розмірів і готові до прибирання. Але закладати їх на зберігання ще рано: дуже важко створити у погребі необхідні умови, коли на вулиці спека. А ось якщо їх посіяти влітку, вони досягнуть необхідних кондицій восени і виявляться дуже доречними для поповнення зимових запасів.

У липні можна посіяти огіркову траву (бораго). Місце для неї ліпше вибрати в напівтіні, оскільки на сонці рослина швидко почне викидати квіткові стебла і грубіти.

Кріп висівають кожні 15—20 днів протягом усього літа. Позаяк насіння сходить повільно, його потрібно заздалегідь замочити. Грядка повинна бути добре освітленою, а ґрунт — досить родючим. На квадратний метр внесіть відро (10 л) перегною й одну столову ложку нітрофоски або іншого комплексного мінерального добрива. Головне — не загущуйте посівів.

Рекордсмен із дозрівання — крес-салат. Зелень матимете вже через два тижні. Салат листовий росте дещо довше — близько місяця. Як тільки з’являться сходи, неодмінно прорідіть їх, інакше рослини витягнуться, а листя зів’яне і загине. Щоб розетка була пишнішою, не забувайте, що салат — вологолюбна культура: полив у суху погоду обов’язковий.

Знайдіть місце і для шпинату. Замочіть насіння у воді на кілька годин, посійте і за тиждень чекайте сходів. А ще через два тижні урожай можна буде споживати.

Насіння руколи сходить уже на 5—6-й день. Ґрунт для цієї культури має бути досить родючим і вологим. Молоді листочки особливо смачні й ніжні. Найпопулярніші сорти Рококо і Пасьянс.

Посаджені в середині літа петрушка і цибуля-порей порадують вас зеленню наприкінці сезону. А наступної весни продовжать свій ріст, зійшовши раніше за інші культури.

Можна також одержати повторний урожай овочевих.

Редиску сіють у липні (і навіть пізніше) з інтервалом два тижні. Світловий день стає коротшим, але коренеплоди все одно виростуть соковитими і ніжними, якщо в ґрунті достатньо азоту. Під редиску доцільно відвести частину щойно звільненої грядки після ранньої картоплі.

Посіяний у середині літа і зібраний у жовтні дайкон прекрасно зберігається, не втрачаючи свіжості до березня. Крім того, висівання його саме в цей час знижує ризик ушкодження хрестоцвітою блішкою, капустяною совкою, а також іншими шкідниками.

У липні ще не пізно садити бобові. Горох, квасоля і боби достигають досить швидко. До того ж усі ці культури холодостійкі. Насіння попередньо замочіть на 10—12 годин, а саму грядку добре пролийте. Квасолю можна висадити просто у теплицю з томатами або огірками.

Багаторічні культури також просяться в ґрунт у середині літа. Тільки щавель, ревінь, види цибулі — запашну, слизун, батун і шніт в цю пору не можна висівати на низинних ділянках, які восени затоплює водою. Ідеальні попередники для цих культур — редиска, горох, кріп, картопля, ранні огірки. До настання стійких приморозків у багаторічників встигнуть сформуватися розетки листя. А ближче до зими рослини потрібно замульчувати торфом або компостом шаром 5—7 см.

Вдаючись до повторних посівів, віддавайте перевагу скоростиглим гібридам і сортам. Пам’ятайте про сумісність культур і сівозмін: вибираючи рослину для літньої сівби, врахуйте, що вона має бути з іншого ботанічного сімейства і не мати спільних шкідників і хвороб.

Ретельно підготуйте грядку: видаліть рослинні рештки і бур’яни, перекопайте її, полийте кілька разів так, щоб ґрунт просочився на глибину 10—15 см. За потреби внесіть добрива: 30 г сечовини, 45 г суперфосфату і 15—20 г сульфату калію на один квадратний метр.

Літні повторні посіви часто страждають від браку вологи в ґрунті, тому ліпше висівати пророщене насіння у зарання добре пролиті водою борозенки.

Зібрати повторний урожай деяких овочів, зелені, бобових і багаторічних культур цілком можливо, якщо висадити їх у липні та на початку серпня. Підготуйте пару грядок для цих рослин, щоб вітамінні продукти довго не закінчувалися на вашому столі.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, матеріал у наступному випуску про те, як створити живопліт, зацікавить багатьох шанувальників куточка, особливо молодих і завзятих, які прагнуть перетворити свою садибу на взірець затишку й охайності. В тій же Польщі, приміром, навколо приватних будинків узагалі не зводять високих парканів, там це несмак, а насаджують декоративні кущі. В нас до цього, на жаль, не спонукає криміногенна ситуація, але затулити непривабливі сірі бетонні секції, якими стало «модно» відгороджуватись від білого світу, цілком доречно. Та й поділити двір на зони живою загорожею красивіше. Залежно від того, на яких рослинах ви зупините вибір, живопліт не тільки милуватиме око рясним цвітом і принаджуватиме бджіл, а й даватиме корисні плоди. Отож подамо варіанти зеленого паркану і догляд за ним.

Подекуди господарі, які уважно доглядають власний виноградник, завважують незвичайні пошкодження молодих пагонів — опуклості з парними прорізами. Що ж за шкідник «попрацював»? Розповімо, як боротись із небезпечним створінням — буйволоподібною цикадкою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове