Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Застосовучи хімзасоби, пам'ятайте про безпеку

ЛІТНЬОЇ пори особливо часто доводиться мати справу з тими чи іншими препаратами для захисту рослин від хвороб і шкідників. Використання їх потребує певних знань і суворого додержання існуючих правил та регламентів. Не купуйте препарати, не рекомендовані для застосування в приватному секторі. Відвари, настоянки та витяжки з рослин також не є безпечними. Вони часто не менш отруйні, ніж хімічні засоби (наприклад, дуже токсичні настоянки жимолості, тютюну, блекоти, аконіту). Саме через це навіть під час заготівлі рослин та приготування відварів і настоїв із них необхідно дотримуватися всіх вимог особистої гігієни.

До роботи з пестицидами не можна допускати дітей та підлітків до 18 років, вагітних і жінок, які годують груддю немовлят. Пестициди слід зберігати у добре закупореній тарі з підписаною етикеткою, у місцях, недоступних для дітей, домашніх тварин і де не лежать продукти та корм для худоби.

Рекомендовану дозу препарату розмішують у невеликій кількості (1-2 літри) води до отримання однорідної маси. У приготовлений розчин доливають воду до заданого обсягу і ретельно перемішують. Готувати робочу рідину та обприскувати рослини слід у спецодязі (халат, фартух, гумові рукавиці, захисні окуляри). Для запобігання потраплянню водяного пилу в органи дихання слід надівати респіратор типу «пелюстка». Під час обприскування враховують силу і напрямок вітру. Рослини необхідно обробляти ретельно, не допускаючи стікання робочої рідини з листя, що може призвести до забруднення ґрунту.

Заборонено обробляти хімічними препаратами кріп, петрушку, цибулю на зелень, салат, селеру та інші зеленні культури, що споживаються в салатах. Під час проведення обробки заборонено вживати їжу, пити та курити. Не можна в спецодязі заходити до житлового приміщення. Після закінчення роботи необхідно ретельно вимити руки та обличчя з милом, прополоскати рот. Не допускається обробка садів у період цвітіння. При проведенні обприскування поблизу місць розташування пасіки слід своєчасно поінформувати про це бджолярів.

У разі отруєння людину, що постраждала, виводять на свіже повітря. Якщо препарат потрапив до шлунка, слід спровокувати блювання. Для цього постраждалий має випити кілька склянок солоної води. Після очищення шлунка дають 4-5 таблеток активованого вугілля, розведеного у воді, а потім проносне. Якщо препарат потрапив в очі, їх необхідно ретельно промити 2-процентним розчином питної соди або борної кислоти. При тяжкому отруєнні слід негайно звернутися до лікаря чи викликати «швидку допомогу».

В домашній аптечці має бути борна кислота, питна сода, марганцевокислий калій, нашатирний спирт, глауберова сіль, активоване вугілля, бинт, вата, вазелін, гумова трубка, спринцівка.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, матеріал у наступному випуску про те, як створити живопліт, зацікавить багатьох шанувальників куточка, особливо молодих і завзятих, які прагнуть перетворити свою садибу на взірець затишку й охайності. В тій же Польщі, приміром, навколо приватних будинків узагалі не зводять високих парканів, там це несмак, а насаджують декоративні кущі. В нас до цього, на жаль, не спонукає криміногенна ситуація, але затулити непривабливі сірі бетонні секції, якими стало «модно» відгороджуватись від білого світу, цілком доречно. Та й поділити двір на зони живою загорожею красивіше. Залежно від того, на яких рослинах ви зупините вибір, живопліт не тільки милуватиме око рясним цвітом і принаджуватиме бджіл, а й даватиме корисні плоди. Отож подамо варіанти зеленого паркану і догляд за ним.

Подекуди господарі, які уважно доглядають власний виноградник, завважують незвичайні пошкодження молодих пагонів — опуклості з парними прорізами. Що ж за шкідник «попрацював»? Розповімо, як боротись із небезпечним створінням — буйволоподібною цикадкою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове