Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Запасіться кропивою

У ГОЛОДНІ післявоєнні роки говорили: «Якщо кропива відросла, голоду не буде». Насамперед з нею варили борщ. Нині, хоч часи досить скрутні, та борщ із молодою кропивою варять лише гурмани, яким особливо смакує специфічний аромат цієї вітамінної страви.

Сьогодні жалку рослину насамперед згодовують худобі. Ще в давнину господарі підмітили, що завдяки поїданню молодої кропиви живність менше хворіє; у курей підвищується несучість; у свиней суттєво збільшується апетит, відтак вони швидше набирають вагу.

Науковці пояснюють це тим, що кропива дуже багата на білки, вельми корисні дубильні, мінеральні речовини.

Особливо корисно згодовувати молоду кропиву до її цвітіння. Найбільшу кормову цінність становить вид дводомної багаторічної рослини з чотиригранним стеблом. Використовувати на корм можна як зелену масу, так і сіно та насіння. Концентрація вітамінів у зеленій кропиві укосу на початку літа вдвічі вища, ніж в осінньому. Однак цю рослину доцільно застосовувати як корм протягом усього сезону. Після цвітіння рослин використовують лише їхні верхівки.

Цінним кормом для худоби є висушена кропива, заготовлювати яку слід протягом весни і літа. Сушать зелень пучками в затінку на протязі чи вітрі. Висушені віники треба зберігати в ящиках чи мішках у темному приміщенні.

Давати посічену кропиву молодняку варто з перших днів життя. Подрібнювати зелень слід лише на один прийом, позаяк втрата вітамінів через шість годин після скошування становить близько 50 відсотків. Суху кропиву згодовують, попередньо запаривши, у складі мішанок.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, матеріал у наступному випуску про те, як створити живопліт, зацікавить багатьох шанувальників куточка, особливо молодих і завзятих, які прагнуть перетворити свою садибу на взірець затишку й охайності. В тій же Польщі, приміром, навколо приватних будинків узагалі не зводять високих парканів, там це несмак, а насаджують декоративні кущі. В нас до цього, на жаль, не спонукає криміногенна ситуація, але затулити непривабливі сірі бетонні секції, якими стало «модно» відгороджуватись від білого світу, цілком доречно. Та й поділити двір на зони живою загорожею красивіше. Залежно від того, на яких рослинах ви зупините вибір, живопліт не тільки милуватиме око рясним цвітом і принаджуватиме бджіл, а й даватиме корисні плоди. Отож подамо варіанти зеленого паркану і догляд за ним.

Подекуди господарі, які уважно доглядають власний виноградник, завважують незвичайні пошкодження молодих пагонів — опуклості з парними прорізами. Що ж за шкідник «попрацював»? Розповімо, як боротись із небезпечним створінням — буйволоподібною цикадкою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове