Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ділення задля збільшення

ЧИМАЛО квітів та багаторічних овочевих для гарного росту треба ділити мало не щороку. Причин може бути кілька: культура розрослась і стала заважати сусідам по ділянці або ж виникає потреба терміново розмножити рослину.

Та здебільшого поділ зумовлює старіння рослини і необхідність її омолодити. В кожної культури свій термін життя, і щоб кущик не загинув, треба його ділити і розмножувати, викидаючи найстаріші частини.

Кожний мешканець вашого садка та городу сам підкаже вам, що настав час для поділу: пагони стають слабкими, цвітіння згасає і не вражає ефектністю... Якщо помітили на своїх «вихованцях» ці симптоми, пора братися за лопату і секатор.

Швидкорослі рослини треба ділити частіше і невеликими частинами. Є навіть група декоративних культур, які називаються малолітками (дельфініум, айстра альпійська, геленіум осінній, ромен, доронікум, дзвіночок персиколистий). Роз’єднувати їх можна вже на другий рік.

На третій-п’ятий рік (необхідність визначають зі стану рослин) ділять флокси волотисті, іриси бородаті, фіалки, багаторічні айстри тощо.

До речі, є й винятки. Так, на одному місці постійно можуть рости трав’янисті клематиси, горицвіт, простріл, бадан, оман чудовий, високорослі сорти золотарника.

На п’ятий-сьомий рік роблять поділ герані, манжетів, перстачу, вероніки, купальниці, лілейників гібридних, низькорослих сортів золотарника.

Розподіл необхідний і деяким овочам. Скажімо, якщо не ділити багаторічну цибулю, вона на п’ятий-шостий рік гине. Тому ранньою весною збирайте зелень на перо, а в середині літа або ближче до осені багаторічну цибулю слід розсадити на нові місця.

Діленням куща розмножують ті культури, які в інший спосіб виростити важко, приміром ревінь.

Щавель також можна розмножувати кореневищами. Треба тільки, розподіляючи, виявити обережність, намагаючись завдати мінімальну кількість травм корінню.

Хоча весна і вважається найкращим періодом для розмноження більшості багаторічних овочів, та оскільки вони дають вітамінну зелень дуже рано, їх розподіл краще перенести на теплий сезон, до кінця серпня. Наприкінці осені це робити не варто — рослинам потрібен час на вкорінення.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, матеріал у наступному випуску про те, як створити живопліт, зацікавить багатьох шанувальників куточка, особливо молодих і завзятих, які прагнуть перетворити свою садибу на взірець затишку й охайності. В тій же Польщі, приміром, навколо приватних будинків узагалі не зводять високих парканів, там це несмак, а насаджують декоративні кущі. В нас до цього, на жаль, не спонукає криміногенна ситуація, але затулити непривабливі сірі бетонні секції, якими стало «модно» відгороджуватись від білого світу, цілком доречно. Та й поділити двір на зони живою загорожею красивіше. Залежно від того, на яких рослинах ви зупините вибір, живопліт не тільки милуватиме око рясним цвітом і принаджуватиме бджіл, а й даватиме корисні плоди. Отож подамо варіанти зеленого паркану і догляд за ним.

Подекуди господарі, які уважно доглядають власний виноградник, завважують незвичайні пошкодження молодих пагонів — опуклості з парними прорізами. Що ж за шкідник «попрацював»? Розповімо, як боротись із небезпечним створінням — буйволоподібною цикадкою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове