Архів
Вівторок,
21 липня 2020 року

№ 54 (19802)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Підготували Тетяна РОЗДОБУДЬКО і Лариса ЛАВРЕНЕНКО.

Версія для друку          До списку статтей

Сучасний двір приватного будинку

ХАТА ЗАВЖДИ була центром селянської садиби. На ділянці у певному порядку розміщувались, крім житла, ще й господарські будівлі із загорожами, садок, город.

Зміна системи господарювання на селі зумовила майже цілковите зникнення традиційних хліборобських будівель. Тільки поодинокі об’єкти з колишнього життєвого укладу вціліли в системі сучасної сільської забудови.

Планування сільського обійстя насамперед залежить від того, чим займається родина. Скажімо, чи утримує вона худобу в господарстві.

Братися за оформлення двору необхідно з розподілу його на функціональні зони.

Зважаючи на санітарні норми, хлів або сарай (особливо якщо є худоба чи свійська птиця) слід розміщувати від колодязя на відстані не менш ніж 10 метрів. Між ними можна спланувати інші господарські будівлі, зокрема гараж, а також під’їзд до нього з вулиці, а ще колодязь (щоправда, багато хто відразу пробиває свердловину), погріб, літню кухню. Не варто забувати й про будиночок для «охорони»: собача будка має стояти в затишному від холодних зимових вітрів і водночас прохолодному в літню пору місці. Тут важливо своєчасно прибирати за псом, аби подвір’я мало охайний вигляд.

Не зайвими будуть літній душ та дитячий майданчик із пісочницею. Сучасні двори часто прикрашають альтанками з виноградом: і красиво, і користь неабияка.

Слід також визначитися з тим, що ви хочете бачити біля хати. Можливо, ваша мета — виключно господарське використання території. Чи, так би мовити, душа прагне краси, тому хочете посадити багато квітів, декоративних кущів і дерев? Найчастіше, втім, поєднується одне й друге.

Певно, жоден господар не відмовиться від фруктового саду чи бодай кількох улюблених плодових дерев. Їх можна поєднати з декоративними насадженнями, щоб двір був затишним та красивим.

За будь-якого варіанта вздовж доріжки від входу на подвір’я до ґанку має бути визначена парадна зона — це може бути будь-який квітник.

Чудовим способом відділення функціональних зон у дворі є створення зелених огорож. Підійдуть і густі чагарники, і високі рослини. В озелененні нерідко використовують дерен. Популярність цієї культури як огорожі пояснюється простотою в догляді та утворенням густої тіні.

Для поділу абсолютно різних за призначенням секторів, або щоб заховати від очей непривабливі споруди і частини двору, найкраще розбити високі зелені огорожі. На додаток можна змайструвати арки та перголи для квітучої рослинності, які створять чарівну атмосферу. Прекрасний вигляд мають виткі троянди, клематиси, іпомеї, дівочий виноград. Оформлений таким чином двір сповнений романтики.

Просто, але ефектно можна розділити обійстя на зони, поставивши невисокий паркан. Проте такий варіант практичний тільки при поділі площі на близькі за призначенням ділянки. Краще зробити просту загорожу, без претензійних деталей, щоб не привертала уваги.

Красиво вийде, якщо вхід від хвіртки оформити квітучою аркою, а вздовж доріжки насадити невисокі квітучі культури.

Створити по-справжньому красиве подвір’я своїми руками неможливо без правильного підбору і розташування рослинності. Озеленення — ключовий момент оформлення.

Розбиваючи квітник на подвір’ї приватного будинку своїми руками, підбирайте культури з різними періодами цвітіння, щоб клумба не залишалася порожньою або з лисими плямами.

У центр квітника варто висаджувати високі рослини, а по краях — низькі.

Не слід зловживати різноманітністю кольорів в одному квітнику — вийде занадто строкато.

Підбирайте районовані сорти квітів. Пам’ятайте, що в одному горідчику не можна садити рослини, які люблять різні умови стосовно поливу, освітленості й родючості ґрунту.

Малесенький ставочок, виритий своїми руками біля будинку, — чудовий елемент декору. Але майте на увазі, що копання цілого озера може коштувати вам хороших стосунків із сусідами і відповідальності перед законом: ніхто не захоче, щоб його город висох унаслідок відтягування підземних вод. Будьте чемними і сповідуйте правила мирного співіснування з людьми. Для найпростішого варіанта мініводойми достатньо вирити невеличкий котлован, встелити його ПВХ плівкою, притиснувши камінням по краях. Заповніть його водою, насипте по бережку гальку, посадіть вологолюбні рослини. Буде чудове місце, аби бавити тут своє дозвілля.

Для освітлення доріжок можна використовувати і ліхтарі, й невеликі світильники на сонячних батареях.

Доречно розмістити світильник на поверхні вашої маленької водойми.

І наостанок — міркування щодо «модних» нині хвойних рослин і їм подібних на обійстях. Принципу помірності варто дотримуватись і тут. Усі ці «йолки», за пам’ятним слівцем колишнього діяча, дуже закислюють ґрунт. Воно вам треба? А з естетичного погляду... Кипарис, скажімо, в західній традиції вважається цвинтарним деревом, як і височенні ялини. Думається, що загорожі з таких дерев є радше виявом несмаку, ніж прикрасою приватного обійстя.

Версія для друку          До списку статтей

ВОЧЕВИДЬ, матеріал у наступному випуску про те, як створити живопліт, зацікавить багатьох шанувальників куточка, особливо молодих і завзятих, які прагнуть перетворити свою садибу на взірець затишку й охайності. В тій же Польщі, приміром, навколо приватних будинків узагалі не зводять високих парканів, там це несмак, а насаджують декоративні кущі. В нас до цього, на жаль, не спонукає криміногенна ситуація, але затулити непривабливі сірі бетонні секції, якими стало «модно» відгороджуватись від білого світу, цілком доречно. Та й поділити двір на зони живою загорожею красивіше. Залежно від того, на яких рослинах ви зупините вибір, живопліт не тільки милуватиме око рясним цвітом і принаджуватиме бджіл, а й даватиме корисні плоди. Отож подамо варіанти зеленого паркану і догляд за ним.

Подекуди господарі, які уважно доглядають власний виноградник, завважують незвичайні пошкодження молодих пагонів — опуклості з парними прорізами. Що ж за шкідник «попрацював»? Розповімо, як боротись із небезпечним створінням — буйволоподібною цикадкою.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове