Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Як змінити місце голосування

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

НОВИЙ Виборчий кодекс, який набув чинності з 1 січня 2020 року, дозволяє українцям з 1 липня до 9 вересня включно змінити або визначити виборчу адресу, щоб мати змогу проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Для цього громадяни України, які живуть не за місцем реєстрації або не мають реєстрації, повинні пройти певну процедуру зміни місця голосування.

1. У відділі ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) подати заяву і копію документа, що підтверджує проживання за вказаною адресою. Бланк заяви можна взяти у відділі ДРВ. Із собою необхідно мати паспорт громадянина України (або тимчасове посвідчення) та оригінал документа, що підтверджує проживання за вказаною в заяві адресою. Таким документом може бути: договір оренди житла; документ, який засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності за певною адресою; документ про право власності на житло; довідка ВПО (переселенця); документ, що засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстровано за певною адресою; документ, який засвідчує перебування виборця у шлюбі або у родинних стосунках із особою, місце проживання котрої зареєстровано за цією адресою.

2. Отримати повідомлення про зміну виборчої адреси. Впродовж 15 днів Держреєстр має змінити виборчу адресу громадянина, повідомивши про це одним із зазначених способів: видасть повідомлення безпосередньо у відділі ведення ДРВ; надішле сповіщення поштою на нову виборчу адресу; надішле повідомлення електронною поштою. Важливо: повідомлення про відмову відділ ведення ДРВ має надати не пізніше наступного дня після подачі заяви. Якщо виборець має підстави і всі документи для зміни виборчої адреси, але отримав відмову, він може оскаржити її в суді.

3. Знайти своє прізвище у списку виборців нової виборчої дільниці, зайшовши в «Особистий кабінет виборця» на сайті ДРВ, де у розділі «Перевірка включення» ввести свої персональні дані та підтверджувальний код, який надійде на електронну пошту.

Подати документи для зміни місця голосування на виборах можна також через уповноважену особу або онлайн. Уповноважена особа має пройти той самий шлях подання заяви, мати з собою свій паспорт і видану виборцем довіреність, посвідчену відповідно до вимог законодавства.

Особливості подачі заяви про зміну виборчої адреси онлайн такі: процедура доступна тільки на офіційному сайті Державного реєстру виборців за наявності електронного цифрового підпису (ЕЦП); заява створюватиметься безпосередньо на сайті (в ній слід вказати електронну пошту, на яку надійде повідомлення про зміну виборчої адреси або про відмову); потрібно вписати необхідні дані й завантажити підтверджувальний документ, який стосується зазначеної адреси.

Для громадян, які не мають зареєстрованого місця проживання, виборчою адресою може бути адреса відповідного центру обліку. Якщо людина нещодавно набула права голосу (їй виповнилося 18 років) або раніше не була внесена до списку виборців, хоч має таке право, то їй необхідно звернутися до відділу ведення ДРВ за місцем проживання із заявою про зміну виборчої адреси. Також необхідно надати копію документа, що обґрунтовує визначення виборчої адреси. Якщо в реєстрі щодо попередньої виборчої адреси вказана позначка «вибув», то такому громадянину треба звернутися до відділу ведення ДРВ за місцем проживання із заявою про зміну виборчої адреси і надати при цьому копію документа, що обґрунтовує визначення виборчої адреси.

25 жовтня 2020 року з 8:00 до 20:00, маючи при собі тільки паспорт громадянина України, потрібно прийти на нову виборчу дільницю і проголосувати.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стан справ не влаштовує
Читати
Вбили слідчого
Читати
Карантин — і в серпні
Читати
Гинуть на дорогах
Читати
Продали «Дніпро»
Читати
Дали надію на життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове