Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

 Держава відмовляється від солепромислів

Василь ПІДДУБНЯК.

ПРИВАТИЗУВАТИ Геройське дослідно-промислове підприємство шляхом продажу на аукціоні вирішило регіональне відділення Фонду державного майна України в Херсонській області, АР Крим і м. Севастополі. Інформація про це оприлюднена на офіційному сайті Фонду держмайна і на порталі «Прозорро. Продажі».

Добувати сіль у Геройському почали у другій половині XVI століття. Цей видобуток запорозькі козаки вели в прилеглих озерах піщаної Кінбурнської коси. У 2000 році уряд відніс Геройське дослідно-промислове підприємство до переліку виробництв, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

Кавуни дорогі, дині ще дорожчі

ПЕРШІ партії динь нинішнього врожаю на два тижні пізніше, ніж торік, надійшли у продаж в торгові точки України. При цьому ціни на чверть вищі за торішні. Затримка достигання баштанних спричинена холодною погодою навесні. Також фермери повідомляють, що дощ і град завдали істотної шкоди врожаю динь, а підвищена вологість може негативно позначитися на їхній якості.

Підпільний обком знову діє

PАРИТЕТНІ тeлeфoннi aпapaти і aпapaти для ceлeктopнoгo зв’язку, мeблi, дpукapcькi мaшинки тa paдioпpиймaчi пicля зняття кapaнтинниx oбмeжeнь змoжуть пoбaчити вci oxoчi у Музeї влaди, який cьoгoднi вiдкpили у пiдзeмнoму бункepi Xepcoнcькoї oблдepжaдмiнicтpaцiї.

Чacтинa пpимiщeння, якe пiд чac звeдeння aдмiнicтpaтивнoї cпopуди oблaштувaли для укpиття нa випaдoк ядepнoгo удapу, вiдтeпep викoнувaтимe iнфopмaцiйнo-пpocвiтницьку функцiю — знaйoмитимe з icтopiєю області вiд мoмeнту її cтвopeння.

Цілющі дримби Дмитра Дзюби

СТВОРЕННЯМ дримб (варганів) зайнявся один із колишніх добровольців зони АТО на Донбасі, уродженець козацького села Чулаківка Голопристанського району Дмитро Дзюба. До речі, фрагменти цього одного із найдавніших музичних інструментів на земній кулі, поширених і на території Київської Русі, археологи відносять до IX—XII ст.

Спочатку Дмитро робив дримби для себе, бо вважає, що вони мають цілющу силу. Та коли слава про його шедеври долетіла аж до США, самодіяльний майстер зрозумів, що це промисел Божий. Нині він створив на Youtube свій канал, де розказує світові все про цей рідкісний музичний інструмент.

Кургани як на долоні

НЕЗАБАРОМ на туристичній мапі краю з’явиться ще один регіональний ландшафтний парк — «Долина Курганів». До його створення підштовхнули поки що не відомі зловмисники, які навесні цього року встигли розорати 400 гектарів природоохоронних земель.

Краєзнавці стверджують, що «Долина Курганів» — єдине місце в Україні, де можна, ставши на один курган, побачити навкруги десятки інших. Доктор біологічних наук із Херсона Іван Мойсієнко наголошує на тому, що у цій місцевості чимале розмаїття унікальної флори і фауни, яка однозначно має бути збережена.

Не Крим і не Одеса

ПЛЯЖ на острові Джарилгач потрапив у ТОП-50 найкращих пляжів Європи, повідомляє видання «Вгору». Рейтинг склало одне з найбільших у світі туристичних онлайн-видань Flightnetwork.com, опитавши для цього понад 1200 журналістів-мандрівників, редакторів, блогерів і агентств з експертної оцінки.

До рейтингу ввійшли пляжі Ісландії, Іспанії, Португалії, Італії, Бельгії та інших країн. Пляж на чорноморському острові Джарилгач, розташований навпроти Скадовська, став єдиним пляжем України, що потрапив до рейтингу і посів у ньому 39 місце.

Пече — далі нікуди!

НА МЕТЕОСТАНЦІЯХ, розташованих бiля районного центру Нижнi Cipoгoзи і ceлa Бexтepи Гoлoпpиcтaнcькoгo paйoну, cинoптики зaфiкcувaли на поверхні ґрунту рекордно високі тeмпepaтуpи — 65,2 тa 65,3 гpaдуcа за Цeльciєм.

«Taкий eкcтpeмaльний пpoгpiв пoвiтpя xapaктepний нe для липня, a, швидшe, для cepпня», — зaувaжує нaчaльник oблacнoгo Гiдpoмeтеоцeнтpу кандидат сільськогосподарських наук Юpiй Kipiяк. Що буде у серпні — не відомо. Ясно одне: якби не дніпровська вода, врожай городини і пізніх культур згорів би на корені.

Де ви, «гени довголіття»?

ЗАВДЯКИ документам державного архіву регіону виявлено рекорди тривалості життя людини на Херсонщині. Про це повідомляє видання «Український Південь».

У метричній книзі церкви Святого Миколая (Забалківської) м. Херсона за 1860 рік є актові записи про смерть жінок із «генами довголіття». У віці 130 (!) років померла вдова, херсонська міщанка Марія Іванівна Ромащенко, 115 років — вдова, солдатка Єфимія Семенівна Сіянова. А відомим довгожителем є Едуард Фальц-Фейн — племінник засновника заповідника «Асканія-Нова» Фрідріха Фальц-Фейна. Народився він у 1912 році в с. Гаврилівці, що нині у Нововоронцовському районі. Загинув 2018-го у віці 106 років через пожежу у власному будинку у місті Вадуц, столиці Ліхтенштейну.

На Азові — крокодиляче пришестя

ПЕРША і поки що єдина в Україні «крокодиляча ферма» відкрилася на території готельно-розважального комплексу «Papa De More» в Генічеській Гірці на Арабатській стрілці Азовського моря.

Як повідомили місцевому виданню «Новий візит» власники комплексу, на незвичайній фермі зібрані крокодили різних видів з усіх куточків земної кулі. Тут є і малюки, і солідні особини завдовжки 3,5 метра. На фермі можна поспостерігати за найдавнішими і небезпечними хижаками нашої планети, дізнатися багато цікавого про їхнє життя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стан справ не влаштовує
Читати
Вбили слідчого
Читати
Карантин — і в серпні
Читати
Гинуть на дорогах
Читати
Продали «Дніпро»
Читати
Дали надію на життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове