Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Жнива-2020

Ячмінь іще нічого, а от пшениця...

 

ОБМОЛОТОМ озимого ячменю розпочалися жнива у ФГ «Вищеольчедаївське» Мурованокуриловецького району. Першу загінку проклав молодий комбайнер Олександр Баланчук. Услід за ним пішли збиральні агрегати Ігоря Шевцова, Валерія Райчука І Володимира Житнюка.

— Це — одне з найвіддаленіших наших полів, тому завчасно подбали про ремонт доріг у межах села Обухів і грейдування польових шляхів, якими їздитимуть завантажені зерном машини, — розповідає керівник господарства Руслан Дмитрук. — Тут ми сконцентрували весь наявний технічний потенціал, із тим щоб за три дні звільнити від врожаю 104-гектарну площу. Загалом же до збирання у нас є 390 гектарів озимого ячменю, 900 гектарів озимої пшениці та по 200 й 100 гектарів відповідно озимого ріпаку і ярого ячменю. Вид на озимий ячмінь не поганий. Сподіваюся, що зберемо не менш як 50 центнерів із гектара, а от озима пшениця цього року не дасть тієї віддачі, на яку розраховували. Причина — погані погодні умови. Весняні приморозки найбільшої шкоди завдали саме пшениці. І що тільки ми не робили — і підживлювали, і проводили захист рослин, та до цього часу вона продовжує випадати — висихає просто на корені. Планували намолочувати по 60 центнерів, але якщо зберемо по 30, то й це буде добре…

За кожним збиральним агрегатом у господарстві закріплено по дві автомашини, на одній із них працює Володимир Райчук, батько якого Валерій Федорович у цьому сезоні проводить свої 35-ті жнива. Син теж комбайнер і готовий будь-якої хвилини підмінити тата за штурвалом комбайна.

У ФГ «Вищеольчедаївське» вчасно підготували до жнив вагове господарство, зернотік і складські приміщення. Доправлене сюди збіжжя тут планують доводити до належних параметрів зберігання із застосуванням потужних й ефективних зерносушарок, а «тилові» служби подбали про належну організацію харчування жниварів.

Разом із ними постійно в полі перебуває досвідчений агроном, заступник голови фермерського господарства В’ячеслав Сулима.

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

 

На фото автора: В’ячеслав Сулима, Валерій Райчук і Руслан Дмитрук.

 

Хоча б за паї розрахуватись

 

АГРАРІЇ Одещини цього року втрачають понад половину врожаю зернових колосових, а їхні збитки можуть перевищити 6,5 млрд гривень. Виною тому стала посуха, яку Державна служба України з надзвичайних ситуацій визнала надзвичайною ситуацією природного характеру державного рівня. Селяни ж кажуть, що подібного не було з 1947 року.

Як повідомляє голова Одеської облдержадміністрації Максим Куций, найбільше постраждали фермери Бессарабії та Лиманського району. «Наразі з обласного бюджету виділено 18 млн гривень на екстрену підтримку аграріїв. Ми звернулися до Кабінету Міністрів України за підтримкою наших фермерів», — заявив Куций.

За попередніми прогнозами, сільгоспвиробники краю цього року розраховують зібрати 1,2 млн тонн урожаю, тоді як раніше збирали по 3-4 мільйони і більше. Кожен орендар за таких умов найголовнішим своїм завданням бачить розрахунок із селянами за земельні паї. У питаннях подальшого обробітку землі, сплати податків та інших господарських витрат без державної підтримки не обійтись.

Щодо дефіциту хліба та інших зернових продуктів у регіоні й загалом в Україні, то уряд запевняє, що його не буде. Кабмін прогнозує на 2020 рік виробництво зернових у розмірі близько 70 мільйонів тонн. На внутрішнє споживання потрібно приблизно 22 мільйони. Нестача хліба на Одещині компенсуватиметься завезенням з інших регіонів.

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

Одеська область.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стан справ не влаштовує
Читати
Вбили слідчого
Читати
Карантин — і в серпні
Читати
Гинуть на дорогах
Читати
Продали «Дніпро»
Читати
Дали надію на життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове