Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Унікальні ягоди

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

ЧОРНИЦІ надзвичайно корисні для здоров’я людини, лікувальні властивості плодів були відомі ще за давніх часів. В цих ягодах містяться цукри, дубильні речовини, лимонна, яблучна, янтарна і щавлева кислоти, є вітамін С, каротин, мікроелементи, а також органічний барвник антоцин.

Тож у сезон, коли вони достигають, треба якомога більше їсти їх у свіжому вигляді та заготовляти на зиму.

Немає кращого засобу для відновлення гостроти зору, ніж регулярне споживання чорниць. Ці темно-сині, поширені переважно в північних широтах ягоди, чудово зміцнюють сітківку ока завдяки наявним у них біофлавоноїдам. Уживання їх поліпшує кровообіг, загострює нічний зір. Особливо ягоди чорниці корисні людям, професія яких пов’язана з напруженням зору.

Щоб відновити зір в осінньо-зимовий період, потрібно столову ложку сухих чорниць залити звечора холодною водою на 2 см вище рівня ягід, а вранці з’їсти їх натще за 30 хвилин до сніданку.

Дуже помічні чорниці людям, схильним до цукрового діабету, — вони прекрасно знижують рівень цукру в крові та справляють благотворний вплив на роботу всієї ендокринної системи. Як помічний засіб від діабету можна використовувати й відвар із листя рослин, яке збирають під час цвітіння. Саме в ньому виявлено протидіабетичні речовини, що нагадують за дією інсулін. Також наявність у листі чорниці арбутину і гідрохінону дає змогу застосовувати його як дезінфекційний, антибактеріальний засіб при захворюваннях нирок, сечовивідних шляхів.

Чудовою властивістю ягід є їхня надзвичайна користь для клітин мозку. Прагнеш зберегти тверезий розум і хорошу пам’ять до глибокої старості? Їж чорниці. І годуй ними дітей, якщо хочеш, щоб шкільна програма не забирала в них фізичні й емоційні сили.

Пектини, на які багаті ці ягоди, — прекрасна підмога для кишечника. Щоб відновити його моторику, треба з’їдати по 50-100 г свіжих ягід на день або пити настій із подрібнених сухих ягід: чотири чайні ложки на склянку холодної води, настояти вісім годин; добова доза — 2-3 чайні ложки.

Неоціненну допомогу можуть надати чорниці й при запаленні горла, геморойних кровотечах, ревматизмі.

Ягоди застосовують також і зовнішньо: при екземах, опіках, виразках, стоматитах, ангіні. При хворобах шкіри їх товчуть, протирають крізь сито і прикладають на хворі місця. А при захворюваннях ротової порожнини відваром ягід її полощуть.

Чорниці — природний антиоксидант. Вони здатні діяти на недоброякісні пухлини, сприяючи їх якщо не зменшенню, то зупинці росту. Ягоди впливають на них на клітинному рівні, і є чудовою профілактикою різноманітних новоутворень.

До того ж вони містять низку корисних речовин, яких потребує наш організм. А саме: вуглеводи, магній, калій і фосфор, мідь, залізо і цілий список вітамінів (вітамін А, вітамін В, вітаміни С, вітаміни РР тощо). А втім, на цьому чудодійні властивості чорниць не закінчуються.

Цінні не тільки свіжі ягоди, а й сушені, які зберігають всі лікувальні властивості.

З плодів чорниці готують сік, сироп, киселі, чай, варення, настоянки. Сік використовують як барвник для деяких ягідних вин, а сироп додають до ліків для поліпшення смакових якостей, особливо для дітей. А ще господині печуть із ними пиріжки, ліплять вареники.

Про деякі застереження. Відмовитися від лікування цими ягодами варто тим, хто страждає на запори. В’язкі властивості лише погіршать ситуацію. Прикметно, що алергічні реакції на чорниці виникають дуже рідко, а значить, їх у міру можна вживати й алергікам.

Також плоди чорниці протипоказані при сечокам’яній хворобі.

Крім того, варто звернути увагу на те, де були зібрані ягоди. Адже, як ми знаємо, вони вбирають радіацію, що робить їх дуже небезпечними для нашого організму.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стан справ не влаштовує
Читати
Вбили слідчого
Читати
Карантин — і в серпні
Читати
Гинуть на дорогах
Читати
Продали «Дніпро»
Читати
Дали надію на життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове