Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Штучні квіти на кладовищі

Олена КОЩЕНКО.

Уже не перший рік у країні точиться дискусія про те, чи доречно приносити на цвинтар штучні квіти.

БІЛЬШІСТЬ священників різних конфесій вважають, що пластикові вінки та квіти не мають нічого спільного з християнськими традиціями. Українські кладовища завжди потопали в зелені, живих квітах, а холодної пори їхня земля була вкрита килимом із вічнозеленого барвінку. Традиція ж штучних квітів і вінків із них була насаджена народу вже після Жовтневої революції, у радянські часи. Між іншим, в європейських країнах такого переважно нема, там штучні квіти навіть законодавчо заборонено приносити на кладовище.

У нас же, на жаль, «поминальні базари» ріжуть очі величезною кількістю пластикових квітів «ядучих» кольорів. Їх беруть, бо вони не в’януть, тож довгий час залишатимуться на могилі. Втім, на цьому «плюси» штучних рослин і закінчуються. Адже невдовзі вони все одно вицвітають, брудняться і набувають непривабливого вигляду. Їх викидають, тож майже повсюди за цвинтарними стінами громадяться часом велетенські купи сміття, серед якого повно пластикових квітів. Зазвичай раз на рік цей непотріб спалюють…

Але, слід зауважити, спалення таких квітів забруднює повітря отруйними речовинами. Та й, лежачи просто неба, під дією кліматичних факторів пластик виділяє отруту в атмосферу, що серйозно шкодить здоров’ю, може призводити навіть до онкологічних захворювань. Так що штучні квіти — це загроза довкіллю і тим, хто ще живий.

Тим часом духовні наставники стверджують, що найбільш доречними для померлих є молитва, а також живі квіти — символ вічного життя. У 2016 році петицію про заборону пластикових квітів на кладовищах реєстрували і на сайті президента України, проте вона не здобула необхідної підтримки.

Та все ж подекуди взялися викорінювати цю шкідливу традицію. А також іще одну, котра, переконані святі отці, не має нічого спільного із християнською вірою і шанобливим поминанням померлих. Мова про гучні «поминальні тризни» над могилою із розпиттям спиртних напоїв. Наприклад, у Дніпрі від початку 2018 року на кладовищах заборонено використання пластикових квітів і вінків та встановлення столів і огорож.

В інших регіонах також робляться кроки в цьому напрямку. Так, торік депутати Петрівсько-Роменської ОТГ Полтавської області одностайно проголосували за заборону штучних квітів. Відмовилися від них і деякі громади Вінниччини, Кіровоградщини, Хмельниччини.

Подібні заклики лунають не лише від місцевих посадовців та екологів, а й від духовних осіб. Показовим щодо цього є приклад Львівщини. У селі Вільшаник Самбірського району священник Української греко-католицької церкви домігся, аби з цвинтаря зникли всі штучні квіти та вінки. Отець Олег Здреник понад рік розповідав людям про шкоду штучних квітів та їхню неестетичність. Та це, визнає, не діяло. Тож пішов іншим шляхом. Оголосив, що пластикові квіти — це неповага до померлих. Мовляв, той, кому не до снаги доглядати могилу рідної людини, намагається «відкупитися» пластиковим непотребом. Парафіяни замислилися й врешті погодилися. Тепер там на могилках живі квіти. А на могилах тих, до кого близькі не можуть часто приїздити, — ковані. І якщо раніше щороку з кладовища вивозили причіп зі сміттям, то сьогодні стоїть один невеличкий контейнер.

У Європі давно зрозуміли шкоду пластику. Так що і Вільшаник, де мешкає трохи більш як тисяча людей, уже на шляху до цього. Парафіянам так сподобався цвинтар без штучних квітів, що взялися розбирати встановлений раніше пластиковий фасад церкви, якій, до речі, 130 років. Храм дерев’яний, тож, кажуть, відновлять автентичний вигляд. Отець Олег планує відкрити в парафіяльній хаті ще й цех із пошиття екоторб. Щоби пластикових речей не було не тільки в храмі, а й у кожній хаті села. До почину вільшанківців уже приглядаються жителі сусідніх сіл.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стан справ не влаштовує
Читати
Вбили слідчого
Читати
Карантин — і в серпні
Читати
Гинуть на дорогах
Читати
Продали «Дніпро»
Читати
Дали надію на життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове