Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Коли владі закон не писаний

Віталій НАЗАРЕНКО.

Місто Ніжин на Чернігівщині досі обговорює нещодавній масовий «вихід» із карантину, організований не ким-небудь, а його керівництвом. Прямісінько на головній площі відбулася презентація політичного проєкту, який очолює мер Чернігова Владислав Атрошенко. На захід, котрий завершився концертом артиста Олега Скрипки, прийшло близько тисячі ніжинців. 99% присутніх були без масок, не дотримувалися дистанції, а поліція байдуже за цим спостерігала.

ПРИКМЕТНО, що міський голова Ніжина Анатолій Лінник, який також є учасником цього політичного проєкту, напередодні його представлення на засіданні виконкому 2 липня заявив, що будь-які масові заходи заборонені. Невже концерт, сцена, виступи політиків і зібрання близько тисячі містян не є масовим заходом?

Не обійшлося й без «гарячого». За словами місцевого журналіста Ігоря Волосянкіна, охорона мера Чернігова, в якій пізніше впізнали працівників «Муніципальної варти», напала на тутешнього активіста Євгена Ткаченка, який хотів просто поставити запитання Владиславу Атрошенку. Ось як І. Волосянкін прокоментував побачене: «За Євгеном охоронці почали ганятись, відтісняли хокейними прийомами. Я підійшов до них і спитав: «Навіщо ви на рівному місці робите скандал? Він же не чинить хуліганських дій». У відповідь перекачані татуйовані примати мовчки кліпали очима, було лише чути скрегіт незмащених звивин у черепних коробках. Мабуть, хотіли показати, що приїхав цар і холопи мусять удавати покірність і трепет. Вони вже з першого дня встановлюють свої порядки».

Голова Ніжинської райради Олег Бузун так прокоментував подію: «На тому дійстві просто не було меж зухвальству. Ігнорувалися і закон, і мораль. До речі, про закон: усю відповідальність за захід міський голова Анатолій Лінник переклав на його організаторів, тобто на партію.

Речниця облуправління Нацполіції Юлія Ковтун повідомила, що на організаторів концерту складено протокол за порушення статті 44-3 Адміністративного кодексу. Проте слід зазначити, що напередодні масового заходу нардеп із Чернігова Олег Семінський публічно закликав ніжинців утриматись від гуляння, не наражати на небезпеку власне здоров’я і звернувся до начальника обласної поліції Едуарда Альохіна з вимогою відреагувати. Як зізнався в одному з коментарів заступник міського голови Чернігова Олександр Ломако, «через тиск народного депутата, який зробив заяву за кілька годин до проведення заходу, поліція була змушена хоч щось зробити». Отож цей протокол — формальність, його, цілком імовірно, оскаржуватимуть у суді, і він буде скасований. Як бачимо, якби не заява нардепа, то навіть такої реакції правоохоронців не було б.

Тим часом чимало ніжинців обурюються тим, що для них, як і для всієї країни, діяли обмеження у веденні бізнесу, дітей перевели на дистанційне навчання, закрили спортивні секції, заборонили випускні, виписували кількатисячні штрафи за порушення карантину і ще багато чого іншого порушувало звичний плин життя, — і водночас було дозволено презентацію політичної сили без дотримання будь-яких заходів безпеки. Фактично керівництво Ніжина першим у країні вийшло з карантину — заради власних політичних амбіцій. Такі подвійні стандарти вже надзвичайно допекли простим громадянам. Хочеться сподіватися, що восени вони дадуть їм належну політичну оцінку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стан справ не влаштовує
Читати
Вбили слідчого
Читати
Карантин — і в серпні
Читати
Гинуть на дорогах
Читати
Продали «Дніпро»
Читати
Дали надію на життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове