Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Повертаючись до надрукованого

У відділенні — пекло і ганьба

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Нещодавно наша газета повідомляла про те, що увірвався терпець листоношам поштового відділення в селі Біленьке Запорізького району Запорізької області, і вони у повному складі розрахувалися з роботи.

ДОВГО терпіли жіночки зневажливе ставлення з боку роботодавця — «Укрпошти»: мізерні зарплати при великих навантаженнях, складні умови праці, зокрема й у карантинний період. Останньою краплею, що переповнила терпіння, став наказ про скорочення, яке очікує працівників з 1 вересня. Тож поштарки пішли дружно, як і працювали. Це не демарш і не виклик, а вияв людської гідності, право на який має кожна людина, особливо коли відчуває несправедливе ставлення до себе.

А що ж на пошті? Вона працює, щодня сюди з міста за розпорядженням «Укрпошти» доїздить пані Людмила, відпрацювавши в селі зміну, повертається назад. За день витрачає на дорогу понад 60 гривень. Жінка надає всі поштові послуги в повному обсязі: видає пенсії, кореспонденцію, приймає комунальні платежі та пошту. Тож відділення у Біленькому «дихає». Але це дихання спекотного літнього дня нагадує радше судоми хворого на астму. Бо тимчасовий працівник не розносить Біленьким і Червонодніпровкою пенсій по хатах. Тому понад 800 поважного віку людей змушені з’являтися сюди особисто, щоб отримати свої кревні.

Картина не для людей зі слабкими нервами. Серед відвідувачок — Галина Федорівна Романенко. Старенькій уже під 100 років. Можна тільки уявити, які спогади спливають у пам’яті жінки, що є свідком численних війн і революцій, а нині має витримати битву за власну пенсію у довжелезній черзі, на пекельній, 40-градусній, спеці. Місце у черзі пенсіонери займають із сьомої ранку чи й раніше. Між собою не приховують обурення тим, що діється з місцевою поштою, риторично запитуючи, коли ж чиновники цього відомства перестануть знущатися з людей.

У приміщенні відділення з кожною годиною неймовірно нагрівається повітря, вже зранку там задуха — плюс 32 градуси. При цьому зовсім нема води, жодної можливості ні втамувати спрагу, ні помити рук. Одна з жінок, яка вже на підході до такого жаданого віконечка, каже, що живе в місті, а в Біленьке довелося їхати, щоб доправити до пошти маму, яка самотужки неспроможна дійти. Когось привезли рідні, комусь допомогли дістатися сусіди. Жіночки, які стоять уже в коридорі пошти, зокрема Лариса Винник і Марія Патракея, котрим також за 70, просять відчинити парадні двері, що постійно закриваються самі собою. Але все одно жодного протягу. Додають незручностей ще й карантинні норми — до каси підходить лише одна людина, решта — у дверях, на ґанку, під деревом…

Колишня завідувачка відділення Олександра Філоненко, яка вже розрахувалася, тож її з поштою, по суті, мають пов’язувати хіба що теплі спогади про роботу та людей, з якими вона пропрацювала більше 17 років, приїхала, аби передати все майно представникам центрального обласного офісу, бо ж матеріально відповідальна особа. Побачення їй було призначене на минулу п’ятницю, чекала, але ніхто не приїхав. Тож прийшла знову. Оголошення про набір штату на біленьківську пошту так і висить на вході, ніким не затребуване. Ніхто не хоче працювати в таких умовах за мізерну платню.

Подальший розвиток ситуації непрогнозований. Таке в селі вперше, ніхто досі не уявляв, що фактична відсутність поштових послуг на великій території взагалі можлива у наш час. Люди стукають у всі двері. Приєднався до залагодження проблеми депутат обласної ради Віктор Щербина, який подав до обласного АТ «Укрпошта» депутатський запит, в якому просить забезпечити належну та безперебійну роботу відділення пошти, рознесення пенсій, грошових переказів, субсидій та друкованої продукції по хатах сільських мешканців. Але чи ж почує хто? Здається, глухе ігнорування потреб людей у нас взагалі стає дикою нормою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стан справ не влаштовує
Читати
Вбили слідчого
Читати
Карантин — і в серпні
Читати
Гинуть на дорогах
Читати
Продали «Дніпро»
Читати
Дали надію на життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове