Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

Фотофакт

Маргарита СИТНИК.

Фото Укрінформ.

ЯК МИ ПОВІДОМЛЯЛИ, у четвер, 16 липня, народні депутати мали розглядати законопроєкт змін до законів про мову та освіту авторства одіозного депутата від фракції «Слуга народу» М. Бужанського. Перейнявшись «ущємлєнієм рускоязичних», він вимагав відтермінувати перехід із 1 вересня на навчання українською мовою тих учнів 5—11 класів, які досі навчалися російською, до 1 вересня, але вже 2023 року. Крім того, змінити обсяг української з 80%, як це передбачено законодавством, до 20% у 5—8-х класах, до 40% у 9-му та до 60% — у старших класах. Мовляв, нинішні норми дискримінаційні.

Особливого цинізму додавало те, що спершу законопроєкт мали розглянути 16 липня — якраз на 30-річчя проголошення Декларації про державний суверенітет. Але потім його було перенесено на п’ятницю.

Уповноважений із захисту державної мови Т. Кремінь закликав парламент зняти цей проєкт документа, який не підтриманий і профільним комітетом, із розгляду. Протест висловили не тільки депутати від «державницького» крила опозиції («ЄС» та «Голос»), а й члени «монобільшості». Згідно з текстом їхньої заяви, розвиток і поширення державної мови в системі освіти є запорукою загальнонаціонального порозуміння, і без захисту цих базових складових суспільної єдності прогрес в Україні неможливий.

Народний депутат Володимир В’ятрович закликав українців зібратися біля стін парламенту, аби не допустити ухвалення вищезазначених змін. Тож у час, коли верстався цей номер, там відбувався велелюдний мітинг на захист української мови. Прийшли політики, громадські діячі, активісти, патріотично налаштовані громадяни. Велелюдні акції на підтримку рідної мови відбулися також в багатьох містах України.

Сподіваємося, патріотизм і здоровий глузд у парламенті переможуть і скандальний законопроєкт буде відхилено назавжди.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стан справ не влаштовує
Читати
Вбили слідчого
Читати
Карантин — і в серпні
Читати
Гинуть на дорогах
Читати
Продали «Дніпро»
Читати
Дали надію на життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове