Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Азарт і прийдешні вибори

Марина ТІШКОВА.

Чим ближче до завершення сесії, тим напруженіший темп роботи. Останнього пленарного тижня було аж два позачергових засідання — обоє у понеділок. Загалом розглянуто чотири десятки проєктів законів та постанов, ухвалено 13 законів.

НАЙБІЛЬШОЮ «сенсацією» став, мабуть, усе ж Закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор». Нагадаємо, що всі азартні ігри, за винятком лотерей, були заборонені з червня 2009 року з ініціативи тодішнього прем’єра Ю. Тимошенко. Але за кілька тижнів після набуття законом чинності вона визнала, що заборона загнала гральний бізнес у тінь, і з того часу 11 років питання перебувало в підвішеному стані.

Легалізація азартних ігор була анонсована владною командою ще торік. І 14 липня голосами «слуг народу» та традиційних «хлопчиків-помагаїв», тобто депутатської групи «Довіра», закон благословився на світ 248 «за». Вся опозиція натиснула червоні кнопки. Отже, що передбачається? Держава створить Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей, яка керуватиме галуззю, сформує реєстри операторів ринку, а також реєстр хворих на лудоманію (ігрову залежність), аби обмежити їм доступ до індустрії розваг. Грати в кредит заборонено, як і допускати до ігор людину із залежністю. Гральні автомати дозволено розміщувати в готелях, які мають категорію не менш ніж три зірки, казино — в п’ятизіркових, натомість заборонено в недобудовах, МАФах і населених пунктах із числом жителів менш як 10 тисяч.

Прихильники легалізації кажуть: економіка зможе отримати близько 9 мільярдів гривень лише у перший рік дії закону, а держбюджет-2020 — приблизно 4 мільярди доходів та зборів. Вплив криміналу буде мінімізований. Противники ж цього закону наголошують: дозвіл ставити гральні автомати у тризіркових готелях поширить азартні ігри по всій країні, а запобіжники від ігрової залежності недостатньо потужні. Ухвалений документ зовсім не гарантує обіцяних прибутків держави, а процедура ліцензування створює поле для корупції.

Але не азартом єдиним жили депутати: на носі місцеві вибори. А отже, слід подбати про їх організацію. 330 «за» дружно ухвалили зміни до держбюджету-2020, яким збільшено видатки загального фонду на 1 263 954,1 тис. грн для проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (крім окупованих АРК та ОРДЛО). Вони відбудуться 25 жовтня, у неділю.

Решта законотворчого здобутку стосується різних питань. Дитячі табори «Молода гвардія» та «Артек» одержать підтримку через карантин, який позбавив їх роботи. Держава викупить 90% путівок. Також, згідно зі змінами до статті 8-ї Закону «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», із 1 січня наступного року цим категоріям громадян установлюється виплата стипендії в підвищеному розмірі — не менш ніж 150% прожиткового мінімуму на одну особу та щорічної грошової допомоги на придбання навчальної літератури. Надано допомогу знаменитому заводу «Південмаш», котрий переживає не найкращі часи. На погашення заборгованості з виплати зарплати, єдиного соціального внеску, окремих податків та перед державою з бюджету виділено 2,3 млрд грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Стан справ не влаштовує
Читати
Вбили слідчого
Читати
Карантин — і в серпні
Читати
Гинуть на дорогах
Читати
Продали «Дніпро»
Читати
Дали надію на життя
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове