Архів
П’ятниця,
17 липня 2020 року

№ 53 (19801)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Понівечений обеліск

Василь ПОЛІЩУК.

с. Скибин

Жашківського району

Черкаської області.

34 РОКИ тому мені, бригадирові будівельної бригади, доручили звести пам’ятник полеглим у Другій світовій війні воїнам. Правду кажучи, такого громіздкого меморіалу нема в жодному селі Жашківського району. Братська могила була обнесена гранітними плитами, на яких викарбувані прізвища загиблих при визволенні Черкащини солдатів і офіцерів. Зокрема, тут покояться тіла 160 наших односельців. Серед них і мої батько, брати, дядьки. Напередодні 9 Травня біля пам’ятника завжди було людно: приїздили родичі загиблих з усього колишнього Союзу. На братській могилі все літо буяли квіти, була особа, яка доглядала за меморіалом. Коли розпався колгосп і почались кучмівські реформи, нелюди пообдирали з обеліска весь кольоровий метал. Винесли плиту, де горів вічний вогонь, зірвали історичну дату «1941—1945» і напис «Ніхто не забутий, ніщо не забуте». З бетонної скульптури зникла бронзова чеканка, в результаті чого утворились тріщини. Нині обеліск в аварійному стані. На сходках села я не раз порушував питання його ремонту, просив зробити освітлення центрального підходу, встановити лавочки і обнести загорожею пам’ятник, щоб уникнути поблизу випасу гусей, кіз, телят, призначити людину, яка б доглядала це історичне місце. Але у відповідь завжди чув від місцевої влади тільки одне: «Нема грошей». Невже не можна для воїнів, які віддали свої життя, визволяючи Батьківщину від ворога, виділити кошти і привести обеліск у належний вигляд? Його ж відвідують школярі, воїни АТО і бачать, як зберігається історична пам’ять. Ось так виховуємо патріотизм у прийдешнього покоління.

Попри свій поважний вік, а мені вже 96, дуже хочу бачити цей пам’ятник таким, як я його побудував.

Версія для друку          До списку статтей

З роси й води

Від імені великої родини Лідія ГРАМА.

19 ЛИПНЯ виповнюється 80 років прекрасній людині, ласкавій матусі, мудрій бабусі й прабабусі, сестрі, тітоньці Надії Миколаївні Дзюбі. Вона народилась і все життя провела у селі Попельнасте Олександрійського району Кіровоградщини. Виростила донечку і сина, має чотирьох онуків і правнучку.

Сорок років Надія Миколаївна віддала школі, в якій залишилась частинка її душі і серця. Скільки весен відшуміло, скільки дзвоників відлунало відтоді, як вона вперше як учителька переступила поріг навчального закладу і залишилась тут аж до виходу на пенсію. Її колишні учні, які стали хліборобами, вчителями, лікарями, дуже вдячні своїй першій учительці за те, що сіяла в їхніх душах розумне, добре, вічне!

У цей святковий день вся наша родина вітатиме ювілярку. Бажатиме їй достатку в домі, здоров’я міцного, миру і злагоди в душі, наснаги. А також любові рідних, радості від онуків, усмішок, щастя, ласки й доброти. Вклоняємось низько тобі до ніг і благаємо Бога, щоб тебе він беріг.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове