Архів
Вівторок,
14 липня 2020 року

№ 52 (19800)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Скарби рідного краю

Про історію розкажуть млини

Світлана УСАТЮК.

Івано-Франківська область.

У БАГАТЬОХ із нас є захоплення. Хтось вишиває хрестиком і малює голкою на полотні незвичні візерунки, інший зводить крихітні палаци із сірників або знаходить задоволення у вирощуванні екзотичних рослин… Усього не перерахувати.

А ось краєзнавці з Калуша Василь Фіцак і Олександр Коваль у вільний від роботи час шукають і досліджують старовинні млини.

«Цікавий один із найстаріших у Калуському районі млин у селі Сівка-Войнилівська, — розповідає Василь. — За переказами старожилів, його збудували наприкінці 19-го століття. Це був водяний млин. Працював завдяки потоку води, відведеному від річки Сівка».

Воду спрямовували у спеціально створені для цього канали. Їх називали «млинівками». Млин у Сівці-Войнилівській дотепер діючий. Щоправда, зараз, за словами Василя Фіцака, для його роботи вода не потрібна. Усі механізми працюють по-сучасному, завдяки електриці. Тоді як роботу млина оновили, його зовнішній вигляд залишили незмінним. До сьогодні він дерев’яний. Збереглися і його окремі робочі деталі. Дослідникам вдалося з’ясувати, що їх могли виготовляти майстри з Польщі.

Також краєзнавці дізналися, що власниками або орендарями млинів у цій прикарпатській місцевості зазвичай були євреї. На жаль, їхня ощадливість не допомогла зберегти млини. З роками їх кількість тут зменшилася з 45 до 10.

Серед тих млинів, які досі нагадують про минуле, є унікальні, переконані Василь Фіцак і Олександр Коваль. Тому крає-знавці поставили собі за мету ретельно вивчити історію цих господарських споруд, а зібрану інформацію систематизувати у невеликому довіднику.

Коли це зроблять, кажуть, візьмуться досліджувати придорожні хрести і каплиці.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бюрократія вбиває
Читати
Незабаром визначаться
Читати
Знайшли злочинців
Читати
Хай самі скуповуються
Читати
На заробітках теж туго
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове