Архів
Вівторок,
14 липня 2020 року

№ 52 (19800)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Терористи із дипломами

Олексій ЯРОВИЙ.

Шахраїв, які виготовляли фальшиві дипломи про вищу освіту для терористів із так званої ДНР, викрили працівники Служби безпеки України в Харківській області.

ЗА ВЕРСІЄЮ слідства, організували масштабне виготовлення підроблених дипломів (близько 100 документів на місяць) українських вишів мешканці Харківщини і Київщини. Для того, щоб отримати бажаний документ про освіту, виявляється, можна не гризти граніт науки, а просто зайти на потрібний сайт в Інтернеті, внести туди свої дані й переказати у середньому 500 доларів США. Чим престижніший український виш, тим вища ціна «диплома». У фальшивках вказувалися реальні номери документів, виданих раніше, напевне, на той випадок, якщо комусь захочеться зайти в базу даних Міністерства освіти й перевірити, чи існують в реальності свідоцтва про освіту з такими номерами.

Спочатку диплом прямував поштою територією України, далі потрапляв в «ДНР» через «тимчасово підконтрольні окупантам ділянки українського кордону». До речі, слідчі СБ України затримали одного з учасників злочинної групи у поштовому відділенні в райцентрі на Харківщині саме під час відправлення підробленого диплома для бойовика артилерійської бригади терористів «ДНР».

Виявляється, що попри російську пропаганду, яка торочить про низький рівень української вищої освіти, насправді дипломи наших вишів на окупованих територіях цінуються. Учасники незаконних збройних формувань використовували підробки для просування по службі та отримання фейкових офіцерських звань.

У ході обшуків орендованого зловмисниками офісного приміщення у Києві та за місцями мешкання фігурантів оперативники і слідчі вилучили докази протиправної діяльності, які будуть долучені до матеріалів справи.

Однак цікаво: ці підроблені дипломи шахраї друкували лише для ОРДЛО чи збували і в Україні? Напевне, це не єдина група, яка займається подібним «бізнесом». Скільки таких фейкових дипломованих спеціалістів мешкає обабіч лінії розмежування? Те, що з того боку повно командирів із липовими посвідками про освіту, то це півбіди. Бо чим дурніші офіцери в проросійських формуваннях, тим краще. Але, можливо, маємо таких і на території, підконтрольній Україні. Не хочеться навіть думати, що вони можуть накоїти, не маючи знань і професійної підготовки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бюрократія вбиває
Читати
Незабаром визначаться
Читати
Знайшли злочинців
Читати
Хай самі скуповуються
Читати
На заробітках теж туго
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове