Архів
Вівторок,
14 липня 2020 року

№ 52 (19800)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Пливе сміття Тисою

Олена БЕГМА.

УГОРСЬКИЙ президент Янош Адер поскаржився нашому Главі держави на сміття, яке тече Тисою з України до них. Текст листа опублікований на сайті Палацу Шандра — офіційної резиденції чільника сусідньої держави. В ньому зазначається, що угорська техніка вже не в змозі впоратись із купами непотребу, що «у нестримній кількості» постійно напливає із Закарпаття: місцеве населення призвичаїлось скидати сміття біля річки, а під час повені його забирає течія. Також Адер підкреслив, що після нещодавніх паводків велика кількість пластикових пляшок та інших відходів, які потрапили в Угорщину, перешкоджає рибальству, туризму і чинить серйозний негативний уплив на дику природу.

Тиса — одна з головних річок Східної Європи, протікає через Угорщину і Сербію, де впадає в Дунай. До речі, Україні вже надсилали листа з попередженням про штраф за сміття, яке пливе на територію Євросоюзу. Також у Рахівському районі є великий смітник, розташований просто біля річки. Про це звалище із року в рік неодноразово говорять чи не всі центральні телеканали країни, а користі?

Найтепліше море — на Херсонщині

ОСТАННІМИ роками намітилась тенденція до підвищення температури води влітку в Азовському та Чорному морях. Так, за даними Укргідрометеоцентру, нині в Чорному морі біля села Приморське Одеської області — 24—26 градусів, коло міста Очаків Миколаївської області — 27 градусів, у селі Хорли на Херсонщині — 29 градусів. На Азовському морі біля Генічеська — 28 градусів тепла, у Бердянську та Маріуполі — 28 градусів…

Загалом же результати досліджень по всьому світу вказують на те, що глобальне потепління настає швидкими темпами, тож у найближчі 50 років середня температура повітря у деяких регіонах планети буде в межах +29 градусів, а вода у водоймах стане помітно теплішою.

Везуть зі Львова під Київ

У СЕЛІ Щасливе Бориспільського району Київщини з відома місцевих сільського голови та комунального підприємства недобросовісні перевізники тривалий час, і навіть донедавна, скидали львівське сміття. Коли відходів вже назбиралися цілі гори, комунальне підприємство не вигадало нічого кращого, як розкопати давно рекультивоване звалище відходів і зарити туди нове сміття… Спеціалісти Держекоінспекції виїхали на перевірку і зафіксували факт порушення екологічного законодавства. Тепер справу передано до Служби безпеки України, а відповідати за все буде комунальне підприємство, яке дістало штрафів і збитків на 200 мільйонів гривень.

Як раніше повідомлялось, у Львові проблема з відсутністю місць для вивезення непотребу виникла після пожежі на Грибовецькому сміттєзвалищі та його закриття у травні 2016 року.

Аварія танкера «Delfi»

ІЩЕ наприкінці листопада торік поблизу берегів Одеси танкер «Delfi» з повними трюмами потрапив у кораблетрощу внаслідок сильного осіннього шторму. Відтак стався масштабний витік нафти у море. Судно досі лежить на мілині. Довкола нього поставили бонові загородження, щоб не допускати забруднення акваторії Одеського порту. Державна екологічна інспекція в Одеській області повідомляє, що танкер готують до підйому і буксирування у Чорноморський порт і що роботи триватимуть, як мінімум, ще два тижні.

Попри вжиті на цей час екологічні й технічні заходи на місцевому пляжі «Дельфін» вміст нафтопродуктів у воді все ще перевищує норму в 16 разів. Утім, туристів ні застереження екологів, ні обмежувальні сітки, ні танкер майже під самим їхнім носом у морі не відлякують. Вони масово купаються.

Лисі карпатські гори

ЗГІДНО з даними незалежних експертів, близько третини всієї вирубки в Україні проводиться незаконно. І Карпати найбільше страждають від такого неподобства: з 2001 року вирубування тамтешніх лісів збільшилося втричі. Чимало жителів регіону, де не так і багато можливостей працевлаштуватися, розглядають вирубку як спосіб непогано заробити…

Британська організація Earthsight витратила 18 місяців на розслідування незаконної вирубки в Україні та з’ясувала, що наш ліс через румунських посередників купує шведський меблевий гігант «IKEA». Останній заявив, що почав незалежний аудит своїх поставок деревини з України. У разі підтвердження інформації про незаконне походження сировини всі контракти з українськими постачальниками будуть анульовані.

Радіонукліди у горизонті питної води

ПІСЛЯ затоплення шахти «Юнком», яка розташована на не підконтрольній уряду України території Донецької області, виявлено радіонукліди у горизонтах питної води на Донбасі, на відстані десятків кілометрів од шахти.

У 1979 році, за Української РСР, на східному крилі шахти «Юнком» (місто Юнокомунарівськ Єнакіївської міськради, ВО «Орджонікідзевугілля») на глибині 903 метри було здійснено ядерний вибух потужністю 0,3 кт у тротиловому еквіваленті. Той проєкт дістав назву «Об’єкт Кліваж». Після вибуху радянська влада вирішила залишити оточену кубометрами піску радіоактивну капсулу в сухому стані й відкачувати з шахти воду, щоб унеможливити вихід радіації на поверхню, затоплення місцевості, а також потрапляння забрудненої рідини в ґрунтові води. 14 квітня 2018 року представники незаконних збройних формувань припинили відкачування води з шахти «Юнком». Що відбувається під землею з капсулою, нікому не відомо.

Стоп пластик

ВИКОРИСТАННЯ одноразових поліетиленових пакетів в Україні беруть під законодавчий контроль. Парламентом у першому читанні вже схвалено законопроєкт, який передбачає обмеження такої упаковки в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. У разі ухвалення закон набуде чинності вже 1 січня 2021 року — від цього дня всі надлегкі поліетиленові пакети буде заборонено поширювати безкоштовно. Хіба що кульки використовуватимуться у крамницях для м’яса, риби та виробів із них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою. Під заборону підпадає і поширення так званих біорозкладних пластикових пакетів. Адже домішки, які вони містять, допомагають матеріалу розпадатися на мікропластик, що легко потрапляє в довкілля та воду, а це становить велику загрозу здоров’ю людини. За порушення передбачений штраф: на перший раз від 1700 до 3400 грн, за повторне порушення — 3400—8500 грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бюрократія вбиває
Читати
Незабаром визначаться
Читати
Знайшли злочинців
Читати
Хай самі скуповуються
Читати
На заробітках теж туго
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове