Архів
Вівторок,
14 липня 2020 року

№ 52 (19800)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Навчатися чи служити?

Лариса ПИЛИПЕНКО.

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ карантин, уведений через пандемію коронавірусу, підносить нові сюрпризи. Через нього абітурієнти замість аудиторій можуть опинитися в казармах.

До редакції зателефонували кілька читачів, чиї діти й онуки цього року закінчили школу та планують навчатися далі. Але, не дочекавшись результатів вступної кампанії, військкомати надіслали їм повістки.

Таке відбувається майже у всіх регіонах України. І все через карантин. Бо, відповідно до розпорядження Кабміну № 179-р від 26 лютого 2020 р., весняний призов до армії перенесено на травень — липень, а Міністерство освіти і науки відтермінувало вступну кампанію на серпень. Тож військкомати почали направляти юнакам призовного віку повістки, хоча лише у серпні стане відомо, кому із них навчатися, а кому служити.

Через численні скарги з цього приводу МОН спрямувало офіційного листа до Міністерства оборони з проханням урегулювати питання щодо призову нинішніх абітурієнтів.

Як стало відомо, днями Офіс президента, МОН і Генштаб напрацювали спільне рішення стосовно призовної і вступної кампаній. Згідно із ним:

— юнаки віком 18—19 років можуть бути призвані на службу тільки за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою;

— випускники коледжів і університетів (від 20 років) можуть отримати відстрочку від весняного призову (до 1 жовтня) і продовжити навчання.

Випускники, які хочуть продовжити навчання, однак підлягають весняному призову, мають звернутися до приймальних комісій, попередньо за-реєструватися і отримати документальне підтвердження своїх намірів. На підставі останнього їм нададуть відстрочку до 1 жовтня 2020 року.

Підставами для попередньої реєстрації вступників є:

— реєстрація для складання ЗНО у 2020 році або наявність сертифіката за минулі роки (при його необхідності для вступу);

— реєстрація для складання єдиного вступного іспиту або єдиного фахового вступного випробування у 2020 році (якщо вони необхідні при вступі).

У МОН повідомили, що необхідні роз’яснення вже направили приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бюрократія вбиває
Читати
Незабаром визначаться
Читати
Знайшли злочинців
Читати
Хай самі скуповуються
Читати
На заробітках теж туго
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове