Архів
Вівторок,
14 липня 2020 року

№ 52 (19800)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Народ у мінусі, облгази в плюсі

Олена КОЩЕНКО.

Громадянам, у чиїх оселях не встановлені лічильники газу, слід готуватися до того, що незабаром доведеться платити за блакитне паливо більше. Це пов’язано з прийдешньою істотною зміною норм споживання газу для населення.

ІЩЕ 29 травня на офіційному сайті Міністерства енергетики та захисту довкілля України з’явився розроблений відомством проєкт урядової постанови. У ній передбачалась імовірність підвищення Кабміном з липня норм використання газу для тих, у кого нема лічильників, у неопалювальний період у майже два рази, а в опалювальний — практично втричі. Такі драконівські, інакше й не скажеш, норми настільки збурили суспільство, що соціальні мережі буквально вибухнули гнівом. А під стінами Кабінету Міністрів навіть пройшла протестна акція під гаслами «Ганебне шоу жадібних облгазів триває», «Газові ігри продовжуються», «Українці знову в «мінусі», облгази — в «плюсі»…

На тлі протестів текст документа зник із сайту Мінекоенерго. Проте він і досі доступний на сайті «Української правди». А за інсайдерською інформацією видання, у кулуарах Кабміну вже погоджено рішення про невідворотне підвищення норм споживання побутового газу, яке має бути впроваджене до настання нового опалювального сезону. Так що розслаблятися точно не варто. Краще заздалегідь знати, до чого готуватися.

Так, норму споживання газу для домогосподарств із газовою плитою і централізованим гарячим водопостачанням пропонується підвищити з нинішніх 3,28 куб. м до 5,2 кубометра з розрахунку на одну особу. І діятиме вона лише в неопалювальний період, із квітня по вересень. Бо в опалювальний, із жовтня по березень, для таких споживачів цифра підвищується до 7,6 куб. м на особу.

Для домогосподарств із газовою плитою, але без централізованого постачання гарячої води (вважається, що люди гріють її на плиті), норматив запропоновано збільшити з теперішніх 5,39 куб. м до 7,1 кубометра на особу щомісячно, а в опалювальний період — до 12 кубометрів.

За наявності газової плити і газового нагрівача води (колонка) ліміт зростає з нинішніх 10,49 куб. м на особу до 16,3 кубометра, а в опалювальний період — до 27 кубометрів.

Скільки конкретно доведеться переплачувати, підрахували експерти. Приміром, сьогодні сім’я з трьох чоловік, яка проживає у квартирі з газовою плитою і центральним опаленням, але без централізованого водопостачання, щомісяця платить за газ приблизно 49 гривень. Згідно з новими (поки ще тільки пропонованими) правилами, в неопалювальний сезон мешканці такого житла дістануть з гаманця вже 64 гривні, а в осінньо-зимовий період — 108. Таким чином, за рік розмір платежу зростає практично втричі.

Напрошується запитання: звідки всі ці нормативні розрахунки? В аналітичному висновку до проєкту скандальної постанови, підписаному в.о. міністра енергетики Ольгою Буславець, значиться, що закладена раніше норма не була об’єктивною, оскільки користувачі, які не мають лічильників, «неконтрольовано» використовують газ. Буцімто щорічно вони не оплачують 383 млн кубометрів блакитного палива — на 2,681 млрд гривень. За даними міністерства, 3,3 млн, або 24,9%, квартир (домогосподарств) — без лічильників газу. Крім того, в 1,8 млн із 9,83 млн, або в 18,3% квартир (домогосподарств), установлені лічильники, термін експлуатації яких перевищив 20 років. Вони потребують заміни.

Для більшої переконливості чиновниця нагадала, що вже є чимало випадків, коли газопостачальні підприємства оскаржують у суді визначені попередніми урядами «нові» низькі норми і виграють. При цьому не тільки повертають вищі тарифи, а й фактично, прикриваючись судовою постановою, заднім числом донараховують громадянам часом астрономічні суми «боргу». Чи не найгучнішою такою справою був минулорічний позов приватного акціонерного товариства «Кременчукгаз» проти споживачів, коли Окружний адміністративний суд Києва призупинив чинність урядової постанови №63, якою були встановлені норми споживання газу для населення (без лічильників) утричі менші, ніж до цього застосовувалися газопостачальним підприємством. Тоді, певно, у запалі перемоги «Кременчукгаз» зробив перерахунок усіх «недоплачених» йому споживачами коштів за останні… п’ять років — із часів уряду Арсенія Яценюка! Так само успішно позивався проти своїх споживачів і оператор газорозподільної системи «Миколаївгаз»… Тож коли у газову контору приходить клієнт із нарахованою астрономічною сумою у платіжці, там йому хіба що порадять спершу сплатити борг, із яким він не згоден, а тоді йти до суду і оскаржувати.

На жаль, у цій ситуації, коли уряд (державна інституція) програє у суді газовим операторам (читай: кишеньковим компаніям олігархів), проста людина не має шансу. Адже постанови Кабміну про зниження тарифів на комунальні послуги для юристів облгазів і їхніх «своїх людей» у регіональних судах фактично є фільчиними грамотами.

Вочевидь, так само буде і в разі ухвали проєкту постанови «Деякі питання споживання природного газу побутовими споживачами», яку поки що приховали подалі від очей громадськості. Тим паче що цього разу ініціатором збільшення норм споживання блакитного палива виступив сам уряд. Саме до зони відповідальності його Міністерства енергетики належить регулювання питання з нормами споживання. А вони, схоже, взяті зі стелі. Чому, перш ніж підвищувати норми споживання, не провести повноцінного технічного аудиту в облгазах? Аби стало зрозуміло, скільки реально використовують люди. Лише на основі цього й можна обчислити реальні норми.

Зрештою, найправильніше рішення — встановлення лічильників. Уряд разом із НКРЕКП врешті-решт повинен розв’язати цю проблему. В нас, між іншим, ще не скасовано ухвалений майже 10 років тому закон «Про забезпечення комерційного обліку природного газу». Його стаття 6-та зобов’язує газових операторів на цей час уже обладнати відповідним приладом кожну оселю, адже у тариф газопостачання закладено і встановлення та обслуговування індивідуальних квартирних приладів обліку. В уряді кажуть, що облгази таких фінансових затрат… «не подужали».

Але і це ще далеко не всі ймовірні літні газові сюрпризи, передбачені проєктом постанови владної команди «слуг народу». В цьому ж документі пропонується переглянути деякі положення «щодо державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування». А саме — передбачається внести такі зміни до законодавства: «Субсидії на оплату послуг з постачання та розподілу природного газу в обсязі встановлених соціальних нормативів не надаються споживачам, які не забезпечили самостійного встановлення індивідуальних приладів обліку природного газу (індивідуальних лічильників) та письмово відмовилися від їх встановлення за рахунок державного бюджету або власних коштів операторів газорозподільних систем». Щоправда, цю норму пропонується запровадити з 1 жовтня 2021 року…

Словом, як не крути, а знову рядові споживачі будуть в «мінусі», а облгази — в «плюсі». Бо від зміни норм споживання природного газу виграють тільки оператори газорозподільних систем, так звані облгази, та афілійовані з ними газозбутові підприємства. Експерти підрахували, що після впровадження пропонованих норм в обл-газів на 374,5 млн куб. м збільшиться обсяг реалізації блакитного палива та відповідно на 314,6 млн гривень — їхня річна виручка. Так само від збільшення норм споживання зросте дохід газозбутових підприємств — на 852 млн грн за рік. Також в облгазів потенційно з’являється змога отримати певні обсяги газу, які фактично не будуть спожиті населенням. Очевидно, що збільшення норм споживання позначиться і на державному бюджеті. Водночас громадяни — споживачі, в помешканнях яких відсутні прилади обліку газу, будуть платити більше, тобто за новими нормативами, навіть у разі, якщо такий газ фактично не буде ними використаний!

Така ось чергова Зе-ініціатива. Для себе — підняття зарплат і премії. Для народу — комунальний зашморг.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Бюрократія вбиває
Читати
Незабаром визначаться
Читати
Знайшли злочинців
Читати
Хай самі скуповуються
Читати
На заробітках теж туго
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове