Архів
Вівторок,
14 липня 2020 року

№ 52 (19800)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Метеозалежні? Почистіть судини

Олена СВІТКО,

лікар нетрадиційної
медицини.

Часто напередодні зміни погоди люди скаржаться на біль у суглобах, перепади артеріального тиску, запаморочення, головний біль. Це метеозалежність.

У ТАКИХ випадках потрібно лікувати весь організм загалом, передусім судини, які постачають кров’ю, киснем і поживними речовинами всі внутрішні системи. Якщо вони втратили свою еластичність, мають холестеринові відкладення, звуження просвіту, стають дуже вразливі до впливу зовнішніх чинників (магнітних бур, коливань атмосферного тиску, різкої зміни температури тощо).

Щоб покращити самопочуття під час змін погоди, потрібно звернути увагу на свій раціон харчування. Розпитуючи своїх пацієнтів, чим вони харчуються, часто чую у відповідь такий перелік страв: картопля, макаронні вироби, хліб, млинці, пиріжки, пластівці швидкого приготування.

«А чому не п’єте клею ПВА?» — жартую. Перелічені продукти діють на судини, як клей: забивають їх, зменшуючи просвіт. Тож передусім потрібно нормалізувати своє меню, взявши за основу каші з цільного зерна, тушковані, варені й сирі овочі, ягоди, фрукти, рибу. Крім того, вживати олії, зокрема оливкову, гарбузову, лляну.

Найкориснішою для оздоровлення судин є олія чорного кмину (вона містить в ідеальній пропорції дуже потрібні для судин ненасичені жирні кислоти — омега-3, омега-6 і омега-9). Її потрібно вживати по чайній або десертній ложці двічі-тричі на день. Якщо олію чорного кмину дістати проблематично, її можна замінити лляною або риб’ячим жиром.

Дуже добре чистить судини часник. Зокрема, він помічний у відомій ефективній суміші: п’ять середніх лимонів (зі шкіркою), ретельно помиті й розрізані на кілька частин, п’ять-шість зубчиків часнику змолоти на м’ясорубці. Бажано повторити це двічі, щоб отримати максимально однорідну «кашку». Додати до неї 500 грамів меду. Ретельно перемішати й перекласти в скляну банку.

Приймати по чайній ложці двічі на день за 30 хвилин до їди, можна розводити половиною чи склянкою теплої води. Ефірні олії часнику і лимона, а також особливі речовини, що містяться в меду, добре розчиняють відкладення в судинах, усувають запальні явища в них. Але тим, хто має проблеми зі шлунком або підшлунковою залозою, варто уважно дослухатися до свого самопочуття.

Зняти головний біль, запаморочення допомагає і такий метод. Під час появи неприємних симптомів, пов’язаних зі зміною погоди чи магнітними коливаннями, слід змащувати олією евкаліпта (продається в аптеках) спеціальні точки на голові: внизу за вухами (біля козелків вух) і посередині лінії з’єднання волосся з лобом.

Помічним засобом у разі метеозалежності є також буркун лікарський. Він сприяє розрідженню крові, нормалізації артеріального тиску, полегшенню головного болю і загалом діє заспокійливо. Його можна приймати у вигляді порошку: 0,5 кавової ложечки тричі на день.

Також із буркуна готують настої й настоянки. Настій: дві чайні ложки сухої сировини залити склянкою окропу й залишити на дві години. Випити за чотири-п’ять разів протягом дня. Настоянка на горілці: півлітрову банку наповнити на одну третину травою буркуна й доверху залити горілкою. Настоювати два тижні. Використовувати для розтирання скронь у разі гострого головного болю.

І не забувайте якомога більше рухатися, особливо на свіжому повітрі. Це дуже важливо для насичення крові киснем. Окрім цього, щодня робіть вправи для шиї.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове