Архів
Вівторок,
14 липня 2020 року

№ 52 (19800)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Як правильно виміряти артеріальний тиск

Валерій АНДРУШКО,

кардіолог.

Контролювати тиск важливо не тільки тим, хто страждає на серцево-судинні захворювання. Стежити за цим важливим показником потрібно всім дорослим. Часто під час цієї процедури припускаються помилок. Як цього уникнути?

ВІДОМО, що показники кров’яного тиску варіюють протягом усього дня. Фізична активність, стресові ситуації, з’ясування стосунків, хвилювання — поширені чинники підвищення тиску. Організм використовує цей механізм для коригування функцій різних систем. Наприклад, щоб підтримувати вміст кисню в корі головного мозку. Інакше людина непритомніла б, зійшовши нагору сходами чи побачивши коханого.

Отож невеликі коливання показників тиску — явище нормальне й навіть потрібне для життєзабезпечення. Однак важливо знати, які величини показників переважають протягом дня, надто в стані спокою.

Вимірювання артеріального тиску — справа делікатна, вона потребує практики. Тому дуже важливо знати й брати до уваги певні нюанси. Що ж люди часто роблять неправильно, вимірюючи тиск? Перекошують плечі, нахиляють корпус уперед, натискають грудниною на руку з надітою манжетою, розмовляють під час вимірювання.

Щоб розпочати цю процедуру, спочатку важливо стабілізувати тиск. За півтори години до цього припиняємо вживати тонізуючі напої, знімаємо різного роду навантаження (в тому числі психологічні й фізичні), не вживаємо ліків, які впливають на тиск.

Перед вимірюванням варто відвідати туалет. Повний сечовий міхур додасть 10—15 позначок до підсумкового результату.

Сідаємо так, щоб м’язи шиї, спини, рук і плечей були розслаблені. Спина рівна, з опорою, плечі на одній лінії, не викривлені. Рука з манжетою розміщена на міцній горизонтальній опорі по передпліччя (тобто лежить на поверхні, а не висить у повітрі). Спиною зручно спираємося на спинку стільця. Якщо під час вимірювання тиску поза неправильна, це приплюсує 6—10 пунктів.

Ноги рівно стоять на підлозі, не схрещені (щоб не затискалися великі судини). У жодному разі не тримаємо їх у повітрі. Інакше результати будуть неправильні.

Надягаємо манжету на руку без одягу. Тканина різної товщини може додати 5—50 пунктів до підсумкових показників.

Важливим є розмір манжети. Якщо вона мала, то показник артеріального тиску виявиться нижчим за реальний на 2—10 пунктів.

У момент вимірювання перебуваємо в спокої. Не розмовляємо, не сміємося, не відволікаємося. В описаній позі тіло буде максимально розслаблене і підготовлене до вимірювання артеріального тиску.

Як бачимо, особлива увага в цьому процесі приділяється положенню людини і грамотному надяганню манжети.

Пам’ятайте: що точніші будуть показники артеріального тиску, то простіше буде визначити свій стан і за потреби вжити заходів. Так ви зможете запобігти багатьом ускладненням зі здоров’ям.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове