Архів
П’ятниця,
10 липня 2020 року

№ 51 (19799)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Далеке-близьке

Вулиця ковалів

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівські археологи на розі двох давніх вулиць Чернігова відкопали об’єкти часів Київської Русі. Відомий чернігівський археолог Ігор Ігнатенко прогнозує, що це тільки початок. Найвірогідніше, йдеться про цілу вулицю, розташовану під землею.

СУЧАСНА ж вулиця Київська в Чернігові не доступна для проїзду впродовж трьох місяців. Бо тут проводять ремонт комунікацій: каналізації та водогону. Від самого початку земляних робіт за ними стежать археологи. І таки недарма! Під старим водогоном вони виявили залишки старовинної споруди.

Ігор Ігнатенко, який бере участь у процесі розкопок, каже, що досі археологи під асфальтом знаходили лише кам’яну бруківку, покладену на пісок, а під нею шар чорного ґрунту, котрий виявився дорожнім покриттям 1930-х років.

«Бруківка, мабуть, повоєнна, чув, що такі дороги робили полонені німці, — пояснює науковець. — І ось на розі вулиць Київської і П’ятницької в стінах траншеї знайшли об’єкти часів Київської Русі. Це залишки якоїсь господарчої чи промислової напівземлянки, кераміка 12 століття, залізний ніж».

Відомо, що в давнину цей район носив назву Ковалівка, причому залізоробні майстерні тут були не тільки за козацьких часів. Так, поблизу цього місця 1984 року чернігівський археолог Геннадій Мудрицький розкопав майстерню коваля 12 століття.

«Цього разу археологи знайшли тут уламок керамічного «сопла» від ковальського міха, — веде далі Ігор Ігнатенко. — А неподалік недавно знайденої давньоруської напівземлянки помітні сліди якогось замитого рову. Найімовірніше, це давня яруга». За його словами, років зо два тому під час земляних робіт у цьому місці екскаватори вивертали з-під асфальту чорний глей, що пах болотом і в якому було багато мушель.

«Мабуть, за старих часів тут була водойма, — вважає Ігнатенко. — Обабіч неї простягалися давньоруські вулиці із житловими будинками, господарськими спорудами, колодязями…».

На фото Ігоря Ігнатенка: хто б міг подумати, що в траншеї під старим водогоном виявляться безцінні археологічні скарби.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чинили тиск на слідчих
Читати
Щось у лісі...
Читати
Де потепліло?
Читати
Уповноваженого призначено
Читати
Аби була гречка
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове