Архів
П’ятниця,
10 липня 2020 року

№ 51 (19799)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Про право власності...

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«Після смерті батька я прийняв спадщину, оскільки постійно проживав разом із ним. Ба більше, за заповітом мені перейшло все майно як єдиному спадкоємцю. Проте несподівано рішенням сільської ради були передані кілька земельних ділянок, що раніше належали моєму батькові і за які він сплачував земельний податок, у власність чоловіка з нашого села. Пояснили це тим, що мій покійний батько права власності на цю землю не оформив. То де ж справедливість?» — обурюється Володимир І. з Миколаївщини.

ВІДПОВІДНО до статті 1218-ї ЦК України, до складу спадщини входять усі права і обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об’єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок чи земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законом порядку.

Якщо ваш, пане Володимире, батько за життя не оформив права власності на земельні ділянки, то вони не є об’єктом спадкування. Відтак ви також не набуваєте права власності у порядку спадкування. До вас як спадкоємця переходять лише майнові права, які належали спадкодавцеві (вашому батькові) на час відкриття спадщини.

Нагадуємо: право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю (держакти на право власності на земельні ділянки видавалися до 2013 року) або іншим правовстановлюючим документом.

...та чергу у спадкуванні

«Нещодавно поховала брата. Він був самотній, із родичів залишились тільки я та тітка. Хто з нас має право успадкувати його майно?»

Оксана Л., с. Переселення Кагарлицького району Київської області.

У РАЗІ відсутності заповіту відбувається спадкування за законом. Черговість спадкоємців залежить від ступеня споріднення їх зі спадкодавцем. Відповідно до цивільного законодавства, першочергово спадкують діти спадкодавця (в тому числі усиновлені), той із подружжя, який його пережив, батьки (в тому числі усиновителі), а також діти, що народилися після смерті спадкодавця.

До другої черги належать рідні брати і сестри спадкодавця, дід, баба померлого як із боку матері, так і з боку батька. У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько і тітка спадкодавця; четверту — особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім’єю не менш ніж п’ять років до відкриття спадщини.

До п’ятої черги спадкоємців належать інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Крім того, у п’яту чергу мають право на спадкування за законом утриманці спадкодавця, які не були членами його сім’ї. Це стосується неповнолітньої або непрацездатної особи, яка не була членом сім’ї спадкодавця, але не менш як п’ять років одержувала від нього матеріальну допомогу, що була для неї єдиним або основним джерелом засобів до існування.

Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

У межах однієї і тієї самої черги спадкоємці спадкують майно померлого в рівних частках.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чинили тиск на слідчих
Читати
Щось у лісі...
Читати
Де потепліло?
Читати
Уповноваженого призначено
Читати
Аби була гречка
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове