Архів
П’ятниця,
10 липня 2020 року

№ 51 (19799)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Що день прийдешній...

Декретна відпустка для татуся

Олена БЕГМА.

У НАШОМУ суспільстві склався стереотип, що догляд за малолітньою дитиною — не чоловіча справа. На жаль, тривалий час це ще й закріплено юридично. Наприклад, у 2017 році Верховний суд України визнав законними дії однієї з компаній, що не відпустила свого працівника «в декрет» навіть за власний рахунок, коли в його сім’ї народилася дитина. Чоловіка звільнили нібито за прогули, хоча він допомагав дружині, що важко відходила після операції кесаревого розтину. Чоловік подав позов до Європейського суду, який ухвалив рішення на його користь.

Оскільки вже є правовий прецедент, як кажуть юристи, то цю гендерну нерівноправність узялися виправляти. До Верховної Ради внесено законопроєкт № 3695, який упроваджує поняття «батьківська відпустка» і передбачає три її типи: відразу після народження дитини — одноразова оплачувана, до 14 робочих днів; для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку — із виплатою допомоги чоловікові (у такому разі мама її вже не отримуватиме); якщо дитина потребує домашнього догляду, її матері або батькові в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження зарплати (її тривалість визначається висновком медкомісії). До речі, в уже раніше запропонованому парламенту проєкті закону «Про працю» також передбачено можливість одночасної декретної відпустки як для батька, так і для матері.

Право на декретну відпустку мають татусі у 22 із 28 країн ЄС. А її тривалість коливається від одного дня в Італії до 64 у Словенії. За статистикою, понад 47% європейських татусів користуються такою можливістю у перші місяці життя дитини.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чинили тиск на слідчих
Читати
Щось у лісі...
Читати
Де потепліло?
Читати
Уповноваженого призначено
Читати
Аби була гречка
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове