Архів
П’ятниця,
10 липня 2020 року

№ 51 (19799)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Актуально

Винна не тільки погода

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

Липень! На прилавках супермаркетів і базарів твориться щось неймовірне — фрукти з Африки вдвічі, а то й утричі дешевші за вирощені на Закарпатті. Йдеш ринком «Центральний» у Виноградові, а там банани продаються по 20 грн за кілограм (у супермаркеті — 29, акційні авокадо — 23 гривні). І тут же поряд яблука Ґолден — 49 гривень. Вишні, черешні, полуниці — по 40—80 грн. У Виноградівському ягідному районі тільки одного дня вдалося купити полуниці за «мінімальну» ціну — 50 гривень!

КЕРІВНИК одного з підприємств обіцяв запросити на суниці, але так і не зателефонував — ягід явно не вистачає. Чому ж привезені аж із Африки вітаміни дешевші, ніж тутешні? Здається, так не мало би бути…

— Так було у всі попередні роки — і торік, і 2017-го, і 2011-го. І в цьому немає нічого страшного, — запевняє агроном Василь Яцканич. — У квітні— червні банани, цитрусові тощо можна купити дешевше, ніж закарпатські яблука. Але дуже скоро все зміниться — наші фрукти повернуть ціни на свої місця. Приміром, уже нині місцевий Білий налив та й перші грушки можна купити по 10—15 гривень.

— У квітні—червні ціни на закордонні фрукти завжди були нижчі, ніж на деякі наші, — підтверджує і власник супермаркетів Іван Бушко. — Бо у нас усе ще не вистачає холодильників й фруктосховищ для свого врожаю. Тому, наприклад, не вдається забезпечити на весну достатньої кількості яблук, зібраних попереднього року. От вони й стають удвічі дорожчими за банани. На Закарпатті є буквально кілька повноцінних фруктосховищ, які можуть собі дозволити тримати «монопольну» ціну.

А втім, ягоди й черешні попри місцеву прописку залишаються дорогими. Очевидно, цього року свої корективи внесли пандемія і погодні умови. Наприклад, у Китаї торік було зібрано рекордний урожай яблук, із якими планувалося завоювати європейський споживчий ринок, у тому числі й український. Не без того, що задум пройшов би успішно, бо в Європі отримали рекордно низькі урожаї фруктів і китайське яблучко, цілком імовірно, прийшлося б до столу. Але пандемія внесла свої корективи. Китай опинився перед проблемою збуту врожаю, ціни різко впали, тоді як у Європі, в тому числі в Україні, «маємо те, що маємо».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чинили тиск на слідчих
Читати
Щось у лісі...
Читати
Де потепліло?
Читати
Уповноваженого призначено
Читати
Аби була гречка
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове