Архів
П’ятниця,
10 липня 2020 року

№ 51 (19799)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Головний біль сироварів

Устина ГРЕЧАНЮК.

Галина ВЕРНИГОРА.

ЗАСИЛЛЯ імпортного сиру на українському ринку і падіння купівельного попиту через зменшення прибутків населення не дають змоги українським виробникам цього продукту нормально вести і розвивати бізнес. Багато сироварень змушені або скорочувати виробництво, або вдаватись до масових акцій із розпродажу. Традиційний сир типу «Російський» дистриб’ютори вже пропонують по 150 грн/кг, хоча його рентабельність починається від 200 грн/кг.

У травні імпорт сичужних сирів виріс порівняно з квітнем на 10, а ввезення плавленого сиру збільшилося на 85%. Так що зараз їх постачальники конкурують не тільки з вітчизняними сироварами, а й між собою. Вони все частіше влаштовують розпродаж, що теж заважає триматися на плаву українським виробникам. Про експорт нашого сиру годі й казати! Порівняно з травнем минулого року він зменшився більш ніж на чверть.

Як відомо, основними експортерами сиру в Україну є Польща (69%), Німеччина (11) і Нідерланди (6%). В країну також ввозяться сири з Франції, Італії, Данії, Латвії, Литви, Угорщини, Бельгії та інших країн.

Легальний бізнес не нагодує?

У ЛІСАХ Камінь-Каширського району на Волині дозволили заготовити 887 тонн чорниці. Ліміти встановлені також на інші лісові ягоди: лохини — 1,74 т, ожини — 41, брусниці — 10, малини — 0,4, журавлини — 32,54, горобини — 23,14 т… Загалом у переліку 46 видів. За кілограм заготовлених ягід підприємцям треба сплачувати по 1,074 гривні рентної плати до місцевого бюджету. Крім того, обмеження стосуються й грибів: білі — 47 т, лисички — 161, інші — 285,45 т. Рентна плата на них дещо інша, проте сільські бюджети все ж мають можливість підзаробити.

Щоправда, як свідчить досвід минулих років, встановлені ліміти повністю не використовуються навіть при гарних урожаях. Наприклад, торік вони були майже такі, як і сьогодні, але тільки дев’ять заготівельників отримали лісових квитків загалом на 79 тонн чорниці, а ТзОВ «Продхолод-М» — на 159 тонн. Нині ж жоден суб’єкт підприємницької діяльності Камінь-Каширського району не придбав лісового квитка.

Тим часом тонни зібраних чорниць залишаються поза обліком, деякі родини здають щодня близько сотні кілограмів дарів лісів. Можна тільки здогадуватися, скільки ягід і грибів вивозиться без лісових квитків. На закиди, що, збираючи їх легально, вони підтримують свою громаду, селяни відповідають, що винуваті у всьому заготівельники, які занижують закупівельні ціни в рази. Мовляв, яка рентна плата, якщо отримуєш копійки. Не кажучи вже про те, як важко збирати ту ж чорницю.

Травневий мед у дефіциті

ЗАЗВИЧАЙ у цей час вже можна придбати травневий мед. Та нині його мізер. Пасічники нарікають: накачали меду хіба що для власних потреб, для продажу ж — катма. Всьому виною, кажуть, аномальна весна. Так, цього року під час цвітіння акації лили дощі й була така температура, за якої бджоли не літають. Тому акацієвого меду не буде. Крім негоди, є ще одна проблема — аграрії, які без попередження обробляють поля такою гримучою хімією, що комахи масово гинуть.

Тепер пасічники покладають надію на соняшниковий мед. Соняшник цвістиме в липні. Є ще, правда, липа, але її не так багато, як хотілось би, тому навряд чи можна вважати її основним медоносом у краї. Раніше сіяли багато гречки, а тепер це роблять вряди-годи. Ще й, буває, сіють дешеві сорти, на які бджоли не сідають.

Зменшилась потужність хлібокомбінатів

ВИРОБНИЦТВО хліба соціальних сортів упродовж першого півріччя впало на 13,8%. Приміром, якщо цього року заводи випекли 170,1 тисячі тонн пшеничного хліба, то торік за аналогічний проміжок часу було вироблено на 15% більше від поточної кількості.

До того ж в Україні значно знизились обсяги виробництва борошна. 2020-го за період січень — червень його було на 11,2% менше, ніж торік. Усього борошна виготовлено 610 тисяч тонн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чинили тиск на слідчих
Читати
Щось у лісі...
Читати
Де потепліло?
Читати
Уповноваженого призначено
Читати
Аби була гречка
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове