Архів
П’ятниця,
10 липня 2020 року

№ 51 (19799)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

Очікуємо справедливого рішення!

Олена БЕГМА.

Конституційний суд узявся за розгляд справи щодо відповідності Конституції Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

25 КВІТНЯ минулого року Верховна Рада з 17-ї спроби проголосувала за новий закон про забезпечення функціонування державної мови, який набув чинності за кілька місяців — 16 липня. У ньому, зокрема, зазначено, що державною мовою мають володіти кожний громадянин України та претенденти на українське громадянство. Нею мають розмовляти всі високопосадовці і керівники силових структур, депутати, судді, адвокати. Відповідно до закону державною мовою мають проводитись засідання у владних органах та установах — як центральних, так і регіональних. Українською мають послуговуватись у царинах освіти, культури, охорони здоров’я, у сфері обслуговування, а також у підписах та маркуванні товарів і послуг. При цьому закон передбачає, що на нивах обслуговування та охорони здоров’я допускається використання іншої мови за бажанням клієнта чи пацієнта. Водночас чинність закону не поширюється на приватне спілкування і відправлення релігійних обрядів. Також документ передбачає не лише запровадження адміністративної відповідальності за порушення законодавства у сферах застосування нашої рідної солов’їної, а й кримінальну відповідальність «за публічне приниження і зневагу до державної мови»…

Позов подав 51 народний депутат від «Опозиційної платформи — За життя». Серед його підписантів, зокрема, Олександр Вілкул, Євген Мураєв, Нестор Шуфрич, Михайло Добкін, Сергій Ківалов, Вадим Рабинович, Тетяна Бахтєєва, Вадим Новинський. Вони вимагають скасувати закон. Заявили, що деякі його норми «фактично означають дискримінацію російськомовних громадян».

Терміни розгляду справи поки що важко спрогнозувати. Закінчилися тільки перші дебати, які тривали 7 і 9 липня. Під час їх представник Президента у КС Федір Веніславський заявив про незмінність позиції Глави держави щодо української мови як єдиної державної. Також він наголосив, що в законі є норма, яка зобов’язувала Кабмін у шестимісячний термін підготувати законопроєкт про мови меншин, але уряд досі цього не зробив. Міністерство культури своєю чергою у власному висновку зазначило, що російська мова не є такою, що зникає. Представниця Верховної Ради у Конституційному суді Ольга Совгиря також наголосила на відсутності ознак дискримінації щодо російської або інших мов нацменшин.

Тим часом чимало політиків, депутатів і громадських діячів у дні слухань теж заявили про свою підтримку мовного закону. Вони підкреслюють, що нині відбувається атака на українську мову, яку спільно здійснюють представники «п’ятої колони» та чинної української влади. Вони вбачають у цьому стратегію Російської Федерації на знищення українців. І поки влада зволікає з виконанням ключових норм цього документа та не ухвалює закону про мови нацменшин, антиукраїнські сили не дрімають. Прикриваючись захистом прав російськомовних, вони воюють з мовою, аби догодити Володимиру Путіну, якому все українське — як кістка в горлі.

Всі соціологічні дослідження свідчать, що більшість українців закон підтримує. Громадяни нашої країни різних національностей пишаються мовою, люблять її. Вони за те, щоб цей закон існував і діяв. Навіть ті, хто наразі не дуже добре опанував українську. Саме для таких закон передбачає програму з підтримки, навчальні курси, заохочення різних видів для вивчення мови.

Хочеться вірити, що Конституційний суд ухвалить справедливе рішення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чинили тиск на слідчих
Читати
Щось у лісі...
Читати
Де потепліло?
Читати
Уповноваженого призначено
Читати
Аби була гречка
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове