Архів
П’ятниця,
10 липня 2020 року

№ 51 (19799)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник

Наша пошта

Добірку підготувала
Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей

Пасічник у третьому поколінні

Олег КРИВОНІС.

Вінницька область.

— СКІЛЬКИ себе пам’ятаю, — розповідає 70-річний мешканець Піщанки Віктор Софронович Вакар, — завжди мав справу із бджолами. Це спадкове. Тому що і дід пасічникував, і батько. Так що тут хоч-не-хоч, а навчишся (сміється. — Авт.). Перший власний вулик у мене з’явивсь у 18 років. Відтоді бджолярства не полишав. Хоча й працював спершу бригадиром польової бригади, завфермою, головним агрономом, головою колгоспу, а останні десять років — директором районної служби зайнятості, але бджолам не зраджував. У мене постійно було 20—25 вуликів, яким я приділяв увесь вільний час.

Нині Віктор Софронович на пенсії. То й вуликів у нього стало більше — близько семи десятків. Деякі з них геть химерної форми. Один, наприклад, у вигляді діжки, на якій чорною фарбою намальовано обличчя вусатого і бровастого дядька. Інший у формі колоди. А посеред городу стоїть великий макет церкви — виявляється, теж вулик (на фото автора).

— Це точна копія храму, що в моєму рідному селі Трибусівка, — пояснює Віктор Софронович. — Якось я був на Закарпатті й там бачив вулик у вигляді маленького будиночка з різьбленою верандою, віконечками, дашком. От мені й подумалось: «А чому б самому не зробити щось подібне? Тільки у них вулик-будиночок, а в мене буде вулик-церква».

Крім усього іншого, на обійсті у мого співрозмовника є ще й невеличка споруда для бджоло­терапії. В ній лежанка, а знизу — вулик із бджолами.

— Це чудова річ для лікування багатьох хвороб. Приходиш, лягаєш на кілька годин, вдихаєш бджолиний запах, слухаєш, як вони гудуть, заспокоюєшся і… засинаєш. Саме вві сні й відбувається процес оздоровлення. От, скажімо, у мене були й аритмія, і тиск високий, а коли почав тут регулярно лікуватись, де й поділось.

А загалом бджола — це найрозумніше створіння, яке тільки може бути, — продовжує Віктор Вакар. — Нам, людям старшого покоління, свого часу розповідали про комунізм. А бджоли вже живуть при комунізмі. У них усі працюють. А хто не хоче — того геть надвір! Саме так і має бути.

Мій співрозмовник виконує ще й громадську роботу. Віктора Софроновича всі місцеві пасічники, котрих набереться понад сім десятків, обрали своїм очільником.

— Без громадської організації нам ніяк, — переконаний чоловік. — Хтось же має захищати наші спільні інтереси, домовлятись із сільгоспвиробниками, щоб здійснювали обробку посівів відповідно до встановлених санітарних норм, аби не гинули бджоли. Та й бджолярів-початківців теж хтось повинен консультувати. Хоча, правду кажучи, ця робота в нас гуртова. Ходимо один до одного, ділимось досвідом, допомагаємо, підтримуємо.

— Бджоли — дивовижні комахи, — знову сідає на улюбленого коника. — Тобі сумно, в кепському гуморі, прийшов, посидів біля них, — дивись, і полегшало на душі. А мед, перга, маточне молочко, прополіс — це ж усе ліки, які дають здоров’я та довголіття! От лиш злих людей золотокрилки не люблять. Вони їх відчувають і жалять. Тому, коли хочеш займатись бджолярством і діставати від цього задоволення, необхідно очистити голову від поганих думок.

Версія для друку          До списку статтей

З роси й води

З любов’ю дружина Євгенія, дочка Віра, зять Олександр, син Микола, внуки Владик і Яночка.

12 липня святкує день народження коханий чоловік, найкращий тато і дідусь — Петро Данилович Ткач із села Скибинці Тростянецького району Вінниччини.

Тату рідний, любий наш дідусю,

Ви в нас є — і милий нам цей світ.

Хай вам смуток не спаде на думку,

Ви живіть на радість нам сто літ.

Хай ніколи не болять вам руки,

Старість хай обходить повсякчас,

Тільки радість хай приносять внуки,

І всі люди поважають вас!

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове