Архів
Вівторок,
7 липня 2020 року

№ 50 (19798)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Дивосвіт навколо нас

Кам’яне село

Олеся КОСТЕНКО.

ЙДЕТЬСЯ про село в Олевському районі Житомирської області. Хоча насправді це не населений пункт у повному значенні цього слова, а величезні кам’яні брили серед лісу, які своїм розташуванням і обрисами дещо нагадують сільські хати, хліви й вулиці поміж ними.

Поки вчені намагалися розгадати походження цього загадкового місця, у місцевого населення народилося кілька легенд.

Одна з них розповідає про те, що за давніх часів тут жили багаті люди. Але одного разу вони не відчинили двері на прохання бідняків із сусіднього села. Через це на сході сонця всі будівлі закам’яніли. Інша легенда присвячена битві на цьому місці Ісуса з темною силою. Після перемоги Син Божий, перед тим як зійти на небо, ступив на камені, лишивши на них відбитки своїх ніг — Божий слід. Третя легенда пов’язана з будівництвом тут чортового млина: нечиста сила не упоралася з цим до світанку, тож чортів прогнали, а величезні камінні жорна лишилися.

Різноманітні припущення стосовно появи Кам’яного села висувають і науковці: наслідки льодовика, залишки прадавніх гір, іншопланетне походження… Втім, найвірогідніше, це виходи камінних порід, якими багаті житомирські надра, у руслі ріки Перга і в лісі. Оброблені водно-льодовиковими потоками і вивітрюванням, вони й утворюють Кам’яне село. Таке прозаїчне пояснення не робить це місце менш цікавим, адже цілком можливо, що у давнину тут розташовувалося язичницьке капище. А каміння, народжене в серці нашої планети за умов надвисоких температур і неймовірного тиску, енергетично заряджене.

Та що б там не казали, Кам’яне село — надзвичайне місце. Розкидані брили вражаючих розмірів, Божий слід… Тут можна перевірити ступінь своєї грішності, спробувавши протиснутись крізь щілину між Божим і Диявольським каменями. Праведники проходять легко, грішні можуть застрягти. А якщо загадати бажання, воно неодмінно збудеться…

Спробуйте!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Анонсували підвищення
Читати
На Буковині — уповільнення
Читати
Обіцяють, що електрика не подорожчає
Читати
Повернули фінансування
Читати
За німецькими лекалами
Читати
Знайшлися кошти
Читати
Скасовано кримінальну відповідальність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове