Архів
Вівторок,
7 липня 2020 року

№ 50 (19798)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Ситуація

П’ять років колотнечі

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Ця тема вже набила оскомину і стала притчею во язиціх у Барі. Мова про котельню та зовнішні теплові мережі комунального некомерційного підприємства «Барська центральна районна лікарня», яку вперто не хоче повернути законним власникам КП «Вінницяоблтеплоенерго». Ціна питання — великі гроші, що «течуть» у скарбницю вінницьких тепловиків з Бара. І ніхто з чиновників не може вплинути на проблему, в результаті якої місцеві медики опинилися в ролі прохачів із простягнутою рукою…

ВІЙНА за котельню триває з 11 грудня 2015 року, коли депутати райради вперше захотіли позбутись «опікуна» з Вінниці і дати змогу громаді району самій розпоряджатися цілісним майновим комплексом райлікарні. Своє бажання вони узаконили тоді відповідним рішенням сесії. Але тільки у казці зі щасливим кінцем мова швидко мовиться. У реальності ж, де все «схоплено», набагато складніше.

— Ну як, скажіть, адміністрація лікарні може здійснювати контроль за температурним режимом у приміщеннях закладу, коли кочегари підпорядковані лише своєму безпосередньому начальству, що за сімдесят кілометрів од міста? — обурюється голова райради Михайло Піддубний. — Ми вже надіслали чотири звернення до керівників області з проханням допомогти розв’язати це нібито просте питання. Важко полічити, скільки разів обговорювали проблему у форматі безпосереднього спілкування з головами облдержадміністрації та обласної ради. У відповідь постійно чуємо запевнення, що «візьмемо під особистий контроль, і все владнається…». Минають дні й роки, а віз, як кажуть, і нині там…

Своєю чергою керівництво «Вінницяоблтеплоенерго» безапеляційно стверджує, що робить для Бара дуже велике благо, продаючи тепло в гігакалоріях. Мовляв, ніхто, з ким вони співпрацюють, від цього не відмовився. Може, й справді комусь вигідно, але для громади міста це справжня фінансова кабала, з якої вона наполегливо хоче вирватися. Та ніхто не відпускає.

В останньому зверненні, ухваленому 28 травня на сесії районної ради, барські депутати переконливо аргументують, що «зміна власника котельні дасть змогу оперативно вирішувати питання переведення її на альтернативні види палива, проведення ремонтних, профілактичних робіт самої котельні й зовнішніх теплових мереж та значно зекономити бюджетні кошти на експлуатацію обладнання і виробництво теплової енергії».

До речі, постійна комісія районної ради з питань бюджету, регулювання комунальної власності та приватизації, реалізації державної регуляторної політики зробила розрахунки і дійшла висновку, що за теплої погоди на опалення Барської районної лікарні використовується значно більший об’єм газу від потреби. А це призвело до боргу перед комунальним підприємством «Вінницяоблтеплоенерго», який станом на середину грудня минулого року становив понад два мільйони гривень.

Наприклад, щоб порівняти вартість опалення одного квадратного метра, було взято розрахунки опалення комунальної установи Барської міської ради ЗОШ №4. Так от, витрати коштів на один квадратний метр опалюваної площі школи в листопаді та грудні 2019 року в середньому дорівнювали 11 гривням. А за цей самий період вартість опалення одного квадратного метра в КНП «Барська центральна районна лікарня» зупинилася на позначці за 36 гривень! Тобто послуги комунального підприємства «Вінницяоблтеплоенерго» завищені більш ніж утричі.

Не сподіваючись на компромісне розв’язання цієї проблеми й тепер, барські депутати підстрахувалися ще одним, ультимативним, рішенням — вони дали дозвіл адміністрації райлікарні на виготовлення проєктно-кошторисної документації «Нове будівництво блочної котельні по вулиці Каштановій, 34 В.». Так що незабаром на території медичного закладу може бути дві котельні: одна — діюча, друга — законсервована. «Не віддаєте? Побудуємо нову…».

Отака вийшла заковика на рівному місці, через яку вкотре вилітають у трубу бюджетні, а значить — народні, гроші.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Анонсували підвищення
Читати
На Буковині — уповільнення
Читати
Обіцяють, що електрика не подорожчає
Читати
Повернули фінансування
Читати
За німецькими лекалами
Читати
Знайшлися кошти
Читати
Скасовано кримінальну відповідальність
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове